Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: V zahraničí se po půl roce války dramaticky propadl zájem o Putinovy zbraně

Zničený ruský tank. Foto: Ukrajinské ministerstvo obrany
Zničený ruský tank. Foto: Ukrajinské ministerstvo obrany
  • Jak se válka vyvíjí podle zahraničních zákazníků Ruska.
  • Den nezávislosti – válka jako obvykle.
  • Slovensko dostane německé Leopardy, Ukrajina slovenské BVP. Je to dobrá výměna?
  • Mapa dne – půl roku bojů, bombardování a náletů v časosběrné mapě.
  • Videa dne – muzejní exponáty jdou do boje – ruské i ukrajinské; ukrajinské speciální jednotky a jejich bugina jako stíhač tanků; Rusové se mstí za Duginovou.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z úterý 23. srpna. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Jak se válka vyvíjí podle zahraničních zákazníků Ruska. Dnes uplynulo půl roku od zahájení ruské invaze na Ukrajinu. Rusům se v jejím průběhu nepodařilo dosáhnout žádného ze svých cílů – nesvrhli ukrajinskou vládu ani nedobyli Ukrajinu, kterou chtěli proměnit v loutkový stát pod svou kontrolou.

Ruský plán B, který spočíval alespoň v získání Donbasu, když už se na víc nezmůžou, také selhal. Ačkoli ruská armáda okupuje celou Luhanskou oblast již od července, od té doby postupuje pouze krokem a zbytek Donbasu od Doněcku na západ nadále kontroluje ukrajinská armáda.

Rusko navíc čelí tvrdým sankcím, jejichž důsledky jsou obrovské, ale zatím se mu je daří oficiálně skrývat pomocí kreativního účetnictví. Otřáslo se také postavení Ruska ve světě. Ne že by už nemělo žádné spojence, ale Venezuela, Eritrea, Severní Korea a podobně nepatří mezi světové mocnosti. Ty jsou – s výjimkou Číny – jednoznačně na straně Ukrajiny. I ona má vážné problémy, ale přesto si vede v porovnání s očekáváním nadmíru dobře.

Toto všechno je obecně známo, ale existuje zcela čerstvá informace, která je nezávislá na válečné propagandě obou stran. Jde o peněženky tradičních zákazníků ruského zbrojního průmyslu, který se snažil své zboží představit a prodat minulý týden na konferenci/veletrhu Armija-2022 (o některých čerstvě nabízených zbraních jsme psali zde).

To se mu nepodařilo, peněženky zůstaly zavřené. A to natolik, že noviny Moscow Times, které kvůli omezením Putinova režimu píšou ze zahraničí, informují o „geopolitické katastrofě“.

Noviny připomínají, že zatímco v roce 2021 podepsaly na této akci ruské společnosti se zahraničím 20 kontraktů v hodnotě dvou miliard eur, nyní jsou to pouze dva kontrakty v hodnotě 390 milionů dolarů (kromě toho ruská armáda podepsala objednávky na zbraně pro vlastní potřebu v hodnotě necelých devíti miliard eur).

Oficiální ruské zprávy jsou samozřejmě nadšené. Ministerstvo obrany oznámilo, že celková návštěvnost doprovodného programu vzrostla o 23 procent (byly ve více městech než v minulosti) a celkem se jich konalo 340, což je 1,5krát více než loni. „Během šesti dnů se uskutečnilo 187 kulatých stolů, 52 konferencí, 32 meziresortních setkání a 69 brífinků,“ píše se v oslavné zprávě o bezvýznamných věcech, v níž ale chybí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější