Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vláda odklepla detaily úsporného tarifu. Domácnosti letos dostanou více, než se čekalo

Letos se domácnosti dočkají zhruba 40 procent pomoci z vládního energetického balíčku. Zbytek by měly získat příští rok. Foto: Unsplash
Letos se domácnosti dočkají zhruba 40 procent pomoci z vládního energetického balíčku. Zbytek by měly získat příští rok. Foto: Unsplash

Všechny domácnosti letos získají finanční úlevu na platby za energie prostřednictvím účtu za elektřinu. V příštím roce se bude sleva z takzvaného úsporného tarifu účtovat i přes zálohy na plyn a teplo. Jaké jsou detaily schválené pomoci? A v čem spočívají možné slabiny energetického balíčku?

Kabinet Petra Fialy (ODS) ve středu schválil konkrétní částky na pomoc s vysokými cenami energií. Ministři přitom do poslední chvíle netušili, jak velkou podporu ministerstvo průmyslu v energetickém balíčku navrhne.

I ve dvou navrhovaných vládních nařízeních totiž důležitá čísla doposud chyběla. Úřad Jozefa Síkely (za STAN) je doplnil až na středečním jednání vlády. S jakou státní pomocí mají lidé v rámci nadcházející topné sezony počítat?

Úsporný tarif

Hlavní částí podpůrného balíčku je takzvaný úsporný tarif, který zavádí nedávno přijatá novela energetického zákona. Ta počítá se slevami na elektřinu, plyn, teplo a vytápění v bytových domech s vlastní kotelnou.

Zákon ale představuje jen obecný právní rámec. Klíčová je dvojice prováděcích vládních nařízení, která vláda projednala ve středu. Nařízení mají obsahovat konkrétní částky podpory, ale i detaily, jak a komu bude stát na energie přispívat.

Proč věc řeší dvě vládní nařízení? Ministerstvo totiž počítá hned se dvěma modely úsporného tarifu. První má fungovat od října do konce roku. Druhý začne po Novém roce a trvat bude do října roku 2023.

Pomoc je rozdělená také proto, že ji stát bude vyplácet z rozpočtu na letošní i příští rok. Celkem vláda hodlá na energetický balíček vydat 66 miliard korun. Podle původního návrhu v tomto roce mělo jít o

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější