Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Znojmo zakázalo hrát míčové hry v parcích. „Není to mířené proti slušným rodinám,“ ujišťuje radnice

Ve Znojmě fotbal už jen na hřišti, v parku ne. Ilustrační foto: ČTK
Ve Znojmě fotbal už jen na hřišti, v parku ne. Ilustrační foto: ČTK

Znojemští radní v pondělí schválili vyhlášku, která zakazuje míčové hry v parcích v centru města. Hlavním důvodem je podle nich to, že především mládež ohrožovala kopáním do balonu návštěvníky Horního, Středního a Dolního parku a ničila trávníky a zeleň. Na vyhlášce panuje mezi tamními politickými stranami shoda. Jen opoziční Piráti ji kritizují a říkají, že se má chování starších dětí řešit jinak než zákazem.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„V parcích se ve zvýšené míře pohybují desítky dětí nepřizpůsobivých občanů, kteří na ně nedohlížejí. Svým chováním ohrožují mladší děti, dopravu a vše je také spojené s dalšími patologickými jevy, jako jsou krádeže,“ odůvodnil opatření na svém Facebooku starosta Jakub Malačka (bez politické příslušnosti, za ČSSD). „Toto drakonické řešení je poslední možnost, tato skupina neslyší na nic jiného než na sílu,“ řekl Deníku N také radní Jiří Kacetl (Pro Znojmo).

Vedení města se nijak netají tím, že má zákaz postihnout Romy, jichž desítky tráví hodně času právě v městských parcích. „Není to mířené proti slušným rodinám,“ ujišťuje radní Kacetl.

„Horní, Střední a Dolní park jsou koncipovány jako klidová zóna města. Mají primárně sloužit k odpočinku, k posezení nebo ke klidnému projití. K hraní her jsou určená hřiště, kterých máme ve Znojmě několik desítek. Chtěli bychom zdůraznit, že tento zákaz není namířen proti sport milujícím obyvatelům,“ vysvětlil starosta Malačka.

Podle starosty město novou vyhláškou reaguje na zvýšený počet stížností občanů. „Jedná se především o starší děti, které neberou ohledy na kolemjdoucí, cyklisty, maminky s dětmi ani na zeleň,“ popsal starosta.

A uvedl také konkrétní příklady. „Mladá maminka s kočárkem procházela parkem a tyto děti se schválně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Chudoba

Rasismus a xenofobie

Romové

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější