Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proměna pražských práv po kauze Feri: první stížnosti přes aplikaci a nová ombudsmanka

Svědectví o nevhodném chování Dominika Feriho jsou velmi často spojená s prostředím Právnické fakulty UK. Foto: Adobe Stock
Svědectví o nevhodném chování Dominika Feriho jsou velmi často spojená s prostředím Právnické fakulty UK. Foto: Adobe Stock

Právnická fakulta Univerzity Karlovy zaznamenala již sedmnáct stížností nahlášených přes aplikaci pro sbírání podnětů. Škola ji spustila v únoru v návaznosti na svědectví o nevhodném chování bývalého studenta a exposlance Dominika Feriho. Většina podnětů je anonymní a týká se studijních záležitostí. Oficiální stížnosti na sexuální obtěžování zatím vedení školy nezaznamenalo. Podněty bude nyní dostávat také ombudsmanka, nový děkan chystá i další změny.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na Právnické fakultě Univerzity Karlovy se víc než rok poté, co Deník N a Alarm zveřejnily svědectví o chování bývalého studenta školy a někdejšího poslance Dominika Feriho, který je obviněný ze znásilnění několika dívek nebo z pokusu o něj, začínají odehrávat změny. Kauza je podle vedení urychlila.

Od února například funguje aplikace Nenech to být, kam mohou lidé posílat podněty týkající se dění na fakultě. „Hlavním cílem platformy je řešit stížnosti na nevhodné nebo neetické chování členů akademické obce a zaměstnanců,“ stojí na webu školy.

„Není to jen fiktivní nástroj, ale je používán a má svůj smysl. Od února do konce června se tam sešlo 17 podnětů,“ předkládá statistiku děkan fakulty Radim Boháč. Ten nastoupil do funkce rovněž v únoru a v řadě kroků navazuje na svého předchůdce Jana Kuklíka (rozhovor s ním si můžete přečíst zde). Počty stížností prezentoval i veřejně na schůzi akademického senátu.

„Čtyři podněty se týkaly

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Dominik Feri

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější