Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nejsem spasitel ani Harry Potter, říká Diviš. Jako prezident by chtěl místo Hradu úřadovat i v regionech

„Chci být prezidentem hlavně proto, aby jím byl někdo mladší, normální a civilní. Někdo, kdo bude reprezentovat naši zemi a bude se zastávat lidí,“ říká Karel Diviš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
„Chci být prezidentem hlavně proto, aby jím byl někdo mladší, normální a civilní. Někdo, kdo bude reprezentovat naši zemi a bude se zastávat lidí,“ říká Karel Diviš. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Vedle favoritů o post nástupce Miloše Zemana se do prezidentských voleb hlásí i méně známé osobnosti. Patří mezi ně bývalý sportovní novinář a podnikatel Karel Diviš. Panelákový kluk z České Lípy, jak sám sebe nazývá, by prý v pozici hlavy státu nebojoval s žádnou vládou a chtěl by úřadovat z centra Prahy. „Sem tam i na Hradě. Nebo by se dalo zavést putovní úřadování různě po republice, stejně bych jezdil často do regionů,“ říká prezidentský kandidát Diviš v rozhovoru pro Deník N.

Na co se v rozhovoru také ptáme:

  • Proč se chce neznámý a politicky nezkušený Karel Diviš stát českým prezidentem?
  • Co by podle něj měla hlava státu v aktuální situaci dělat?
  • Daří se mu sbírat podpisy občanů?
  • V čem by navázal na Miloše Zemana, a v čem chce být naopak odlišný?

Proč chcete být českým prezidentem?

Chci být prezidentem hlavně proto, aby jím byl někdo mladší, normální a civilní. Někdo, kdo bude reprezentovat naši zemi a bude se zastávat lidí. Je důležité, aby byl prezidentem někdo, kdo umí komunikovat s lidmi. Jako svoji velkou výhodu vidím, že jsem nebyl nikdy v minulosti politicky angažovaný. Mohu mluvit na rovinu a vyzdvihovat témata, která jsou pro lidi důležitá.

Prezident je přece vrcholem politické kariéry, kam často vystoupá po delší zkušenosti. Není vámi zmíněná politická nezkušenost spíše nevýhodou?

V tomto je má vize jiná. Prezidentem by neměl být někdo za zásluhy, ale ten, pro koho to bude absolutní vrchol kariéry. Kdo bude na vrcholu sil, ochotný tvrdě pracovat pro stát a nebude to pro něj trafika.

Zmínil bych i konkrétní příklady. V posledních letech jde zejména o Ukrajinu a Slovensko. Vidíme, že minimálně tam to není tak špatné s civilními a nepolitickými lidmi v prezidentské roli.

Na to určitě budou různé názory, ale u nezkušenosti bych ještě zůstal. Sám jste v některých vystoupeních říkal, že podobnou otázku, tedy proč do toho jdete, když vás nikdo nezná, dostáváte často. Není právě tohle základní limit vaší kandidatury?

Soustředím se teď na sběr podpisů, k tomu upínám své síly. Mám naplánováno, že padesát tisíc chci posbírat do konce září. Teprve poté začne ta pravá kampaň po celé zemi.

Kolik jich nyní máte?

Už jsme za polovinou, máme přes 25 tisíc, což už je takové sympatické.

Ale pořád máte co dělat.

Jednoznačně, ale v září budeme finišovat. Po oznámení kandidatury, tedy v lednu, jsme nesbírali tak často a intenzivně. V září chceme zrychlit, sbírat intenzivněji na více místech v celém Česku. Budeme spolupracovat s agenturou a mít víc lidí v ulicích. Abyste mohl sbírat podpisy, potřebujete hodně spolupracovníků.

Kdy jste si vlastně řekl, že byste mohl a chtěl být prezidentem?

Zrálo to ve mně déle. U minulých voleb jsem si říkal, že na tom snad nejsme tak špatně, abychom nedokázali najít lepší kandidáty. Jako občana mě štve volba menšího zla, řekl bych, že jsem takové nespokojené Husákovo dítě. Byli jsme moc mladí, abychom byli komunisté a také abychom něco tunelovali. Měli jsme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější