Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Na mě před obytňákem pořvávali nacisti, děvenko!

Označit kdykoliv kohokoliv za fašistu je tak snadné (a nic na tom nemění fakt, že jimi mnozí byli a jsou). Ilustrační foto: archiv Michala Stehlíka
Označit kdykoliv kohokoliv za fašistu je tak snadné (a nic na tom nemění fakt, že jimi mnozí byli a jsou). Ilustrační foto: archiv Michala Stehlíka

Seriál Přepište dějiny: Téma nacismu a fašismu, respektive jejich aktualizace, se ve veřejném prostoru masivněji objevilo po únorovém ruském útoku na Ukrajinu. S těmito pojmy pracuje Putinova propaganda, která se snaží využít „paměťové stopy“ v ruské historické zkušenosti a vylíčit protivníka jako potomka, či přímo pokračovatele nacistických agresorů z dob Velké vlastenecké války. O něco více překvapí, když podobná rétorika zaznívá i během „spanilé jízdy obytňákem“ a označení „nacisti a fašisti“ padá z úst Andreje Babiše.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Babiš nicméně svůj výpad nesměřoval na ukrajinskou realitu, ale na své spoluobčany, kteří projevovali na náměstí hlasitou nespokojenost s jeho osobou v politice. Když měl tento výrok vysvětlit, padal argument z jednoho komentářů v médiích, že podobného „rozbíjení mítinků“ se dopouštěly fašistické bojůvky před druhou světovou válkou.

Pomiňme nyní prostý fakt, že z žádné

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Přepište dějiny

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější