Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Milá kibble, milý daddy: děsivý příběh o lásce

Spisovatel Gabriel Tallent. Foto: www.gabrieltallent.com
Spisovatel Gabriel Tallent. Foto: www.gabrieltallent.com

Představte si, že by Huckleberry Finn byl holka, že by žil v dnešní době a že by jeho tatínek byl ještě o něco šílenější než ten v Twainově románu. Úplnou představu o Tallentově Absolutním miláčkovi vám to nedá, ale dobrý výchozí bod to je.

Podoba je značná. Huck – pardon, to děvče si říká Turtle, tedy Želva – žije s tátou v opuštěném domku za městem. Táta Martin učí Turtle, že jen oni dva musí držet spolu, protože svět je plný nelítostných nepřátel. Za tím účelem je po zuby ozbrojen a dceru učí střílet od jejích šesti let. Ve svých nynějších čtrnácti je tak Turtle na úrovni zkušeného odstřelovače. A taky s ní Martin souloží. Informace, od kolika let, je čtenář ušetřen, ale je zjevné, že to nezačalo včera.

Turtle ale není chudinka a troska. Je opravdu Huck Finn. Umí se o sebe postarat, umí zastřelit králíka a upéct si ho, s radostí se koupe nahá v jezírku, občas od táty uteče, ale vždycky se zas vrátí, protože – co on by si chudák počal sám? Turtle ho obdivuje a miluje. A chrání.

Každé Martinovo selhání je tajemstvím mezi nimi dvěma a Turtle cítí, že tohle tajemství porušila. Je pro ni nesnesitelné, že někdo třetí spatřil, co Martin udělal špatně.

Absolutní miláček, román Gabriela Tallenta, je o lásce, jak praví nakladatelská anotace. Ano, ale je to láska pořádně říznutá stockholmským syndromem a nejen jím, je tam ještě další příměs. Turtle miluje spíš svůj vztah s otcem než jeho samého. Miluje sebevědomí, které jí poskytují překonané zkoušky a příkoří. Cítí se být ohromně povýšená nad spolužačky: copak některá ta blbá rýha dělala shyby na trámu, přičemž jí otec držel dýku mezi nohama tak vysoko, že povolit ruce by znamenalo ostří v těle?

Foto: Odeon

Je to love/hate, je to vztah vojáka k seržantovi během základního výcviku; toho chlapa, co vás ponižuje, sice nenávidíte, ale vaše schopnost zlepšovat se v plnění jeho rozkazů je to jediné, co vám zbylo z osobnosti a musíte se jí držet. A chcete další rozkazy, které jediné prokážou, že jste hodnotná lidská bytost. A někdy přijde dokonce pochvala a odměna.

A Martin Alveston, otec Turtle, není

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější