Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Půl roku ode dne, kdy se Rusko vydalo cestou říše zla

Stylizace do role ochránce pravoslaví jde Vladimiru Putinovi dobře. Pokud zrovna neútočí na zemi, kde dvě třetiny obyvatel jsou pravoslavné. Foto: Sergej Fadejčev, Sputnik/Reuters
Stylizace do role ochránce pravoslaví jde Vladimiru Putinovi dobře. Pokud zrovna neútočí na zemi, kde dvě třetiny obyvatel jsou pravoslavné. Foto: Sergej Fadejčev, Sputnik/Reuters

Válka na Ukrajině, respektive ruská agrese proti této evropské zemi, trvá už půl roku. Ten půlrok vyšel na den přesně na ukrajinský den nezávislosti. Žijeme ve změněném světě, to už víme; ale jaké aspekty této změny budou ovlivňovat svět v dalších letech a desetiletích?

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Osmého března 1983 pronesl americký prezident Ronald Reagan projev, v němž tehdejší Sovětský svaz nazval Říší zla. Učinil tak před americkými evangelikály s argumentací, že nelze Západ a Sověty stavět na stejnou úroveň.

Osmého března 2022 Rusové bez rozpaků bombardovali konvoj civilistů prchajících z Mariupolu; stejně tak mnohokrát během celé války bez rozpaků útočili na civilní cíle napříč celou Ukrajinou.

Pravoslavní Slované, stavící se do role ochránců pravoslaví a Slovanů, bombardovali pravoslavné Slovany, kteří v dětství jedli prakticky stejný boršč a v televizi sledovali úplně stejného vlka a zajíce.

Putinova válka proti Ukrajině není v jednadvacátém století unikátem svým rozsahem (statisíce nasazených vojáků) ani cílem (svrhnout režim). Ty parametry měla i druhá válka v Zálivu, zahájená rovněž s falešnou záminkou. Rozdílem ale je vše ostatní: rostoucí totalitní represe a kult vyvoleného národa v Rusku, bezohledné i cílené masivní útoky na civilisty, agrese proti demokratické zemi.

Ruský útok navíc provází naprostá dehumanizace protivníka, popírání samé existence ukrajinského národa a otevřené hrozby jeho naprostým podrobením a navrácením území pod ruskou moc.

Poučení první: podcenění

Mohou si Západ i Rusko nad Ukrajinou aspoň v něčem podat ruku? Patrně v tom, jak shodně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Česko, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější