Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak se žije novodobým českým otrokům v Londýně? Přežívají s orlem na zádech

Pro své romány sbírá Iva Pekárková zkušenosti v terénu. Foto: Kateřina Janoušková, Deník N
Pro své romány sbírá Iva Pekárková zkušenosti v terénu. Foto: Kateřina Janoušková, Deník N

Iva Pekárková zase do všeho strká nos, pro dobro svých hrdinů i čtenářů. Tentokrát v angažovaném románu S orlem na zádech o novodobém otrokářství.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V Londýně usazená česká spisovatelka Iva Pekárková se v posledních letech ve svých dílech čím dál víc inspiruje vlastními životními zkušenostmi či setkáními. Pod jejíma rukama tak vznikají romány s výraznou publicistickou stopou, které často poukazují na nejrůznější problémy spojené se životem v současné společnosti a především se soužitím lidí různých národností, ras i přesvědčení.

V Pečené zebře, nominované na Magnesii Literu, popisovala soužití s Afričanem, v jakém sama žije, v Třískách zas neobvyklý milostný příběh Češky a Pákistánce, kterým úřady brání ve vzájemném styku, a v Domě bez zrcadel vydaném loni pak příběh české pendlerky mezi Británií, Českem a Tuniskem.

Není náhoda, že tak často řeší problémy života přistěhovalců či soužití odlišných kultur. Pekárková v Londýně pracuje jako překladatelka spolupracující se soudy i policií a s českými a slovenskými oběťmi trestných činů, a tak se často přímo v práci dostává k příběhům tak silným, že si přímo říkají o to, aby byly beletristicky zpracovány.

Iva Pekárková o své metodě

Díky taxikaření v New Yorku jsem dokonale poznala to město, seznámila se s 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější