Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lichva podle SPD zahrnuje i půjčky, na nichž vydělával její poslanec. Žádný lichvář nejsem, brání se přitom žalobou

Poslanec za SPD Jiří Kohoutek. Foto: ČTK
Poslanec za SPD Jiří Kohoutek. Foto: ČTK

Hnutí SPD Tomia Okamury chce nově definovat lichvu. Podle jeho návrhu by ale pod ni spadalo i někdejší podnikání jednoho z poslanců SPD – Jiřího Kohoutka. Ten byl před vstupem do politiky spolumajitelem firmy, nabízející krátkodobé půjčky. Kohoutek je podepsaný i pod návrhem zákona, přestože se současně soudí s někdejší členkou SPD, která ho za lichváře označila.

Návrh SPD na přesnější definici lichvy, pod nímž je podepsán i poslanec Jiří Kohoutek, počítá se zastropováním úroků. Cokoliv nad nejvyšší dovolenou sazbu by se automaticky považovalo za lichvu, a tedy trestný čin.

„Dnes by podle našeho návrhu byla lichvářská smlouva ta, jejíž celkové RPSN by překročily 19,5 %,“ napsal na svém facebookovém profilu předseda hnutí Tomio Okamura. (RPSN neboli roční procentní sazba nákladů je ze zákona povinný údaj u všech úvěrových produktů. Zahrnuje veškeré úroky, poplatky a další náklady, které klient za půjčku musí zaplatit – pozn. red.)

Poslanec za SPD Jiří Kohoutek návrh podepsal přesto, že by postihl i jeho vlastní dřívější byznys. Před vstupem do politiky totiž

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Exekuce

Tomio Okamura a SPD

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější