Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pumpaři zneužili prázdniny, vysvětluje Stanjura možné zastropování marží. Benzinky se brání, že i jim zdražily energie

Ministerstvo financní hrozí pumpařům a distributorům pohonných hmot zastropováním marží. Foto: Adobe Stock
Ministerstvo financní hrozí pumpařům a distributorům pohonných hmot zastropováním marží. Foto: Adobe Stock

Ministerstvo financí zvažuje zavedení cenové regulace pro čerpací stanice a distributory pohonných hmot, kteří měli podle jeho analýzy v červenci přehnané marže. Pumpaři redakci řekli, jak by regulace mohla vypadat a co si o ní myslí.

Marže benzinek v červenci oproti červnu výrazně vzrostly, i když cena ropy v posledních týdnech na světových burzách klesá. Ukazuje to analýza ministerstva financí, které přístup pumpařů i distributorů paliv kritizuje. Šéf úřadu Zbyněk Stanjura (ODS) proto ohlásil, že ministerstvo už vypracovalo návrh cenové regulace, kterou by mohlo zavést od září.

„Nepopíráme, že v červenci byly marže vysoké. Je to ale dané tím, že v květnu a červnu byly zase podprůměrné. Za posledních osm měsíců je to každopádně tak, že je marže zhruba stejná a pohybuje se kolem dvou korun na litr paliva,“ hájí čerpací stanice Ivan Indráček, šéf Unie nezávislých petrolejářů zastřešující menší benzinky.

Ministra Stanjuru ale takové zdůvodnění neuklidňuje. Podle šetření jeho úřadu se totiž marže pumpařů v červenci oproti červnu více než zdvojnásobily. U benzinu marže v červnu průměrně dosahovala 2,63 koruny na litr, o měsíc později už to bylo

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější