Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Indická vláda při 75. výročí nezávislosti zapomněla na Gándhího. Na rozdíl od něj nevyznává nenásilí

Studenti v Kalkatě slaví 75. výročí nezávislosti Indie na Británii. Foto: Debarčan Četterdží, NurPhoto/Reuters
Studenti v Kalkatě slaví 75. výročí nezávislosti Indie na Británii. Foto: Debarčan Četterdží, NurPhoto/Reuters

Indie i Pákistán tento týden slavily 75. výročí nezávislosti na Británii. Tu získaly rozdělením Britské Indie na dvě části na základě náboženství – hinduistickou Indii a muslimský Pákistán. Násilné rozdělení přes noc na 15. srpen 1947 dodnes vyvolává další krvavé násilí a konflikty. Není náhoda, že Indie při oslavách pozapomněla na svého velikána, který se o nezávislost také zasloužil – jenže důrazem na výhradně nenásilné prostředky.

Do videa, netrvajícího ani čtyři a půl minuty, které při příležitosti 75. výročí osamostatnění Indie od Velké Británie vytvořilo indické ministerstvo kultury, se vešly stovky vlajek. Některé jen tak vály ve větru – pro efekt ve zpomalených záběrech.

Jednu na vrch kopce vynesl mladý chlapec, jinými mávaly ženy v sárí a další drželi muži, kteří druhou ruku vítězně zaťali v pěst.

Svou chvilku ve videu dostaly bollywoodské hvězdy i sochy Subháščandra Boseho a Vallabhbháí Patela, dvou postav známých z období získání nezávislosti Indie na Velké Británii. Ti hájili násilí jako cestu k samostatnosti.

Ind, řazený mezi ty největší a spojený s indickou nezávislostí, Máhátma Gándhí, se ve videu

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Indie

Jižní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější