Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Čím déle je někdo terčem sexuálního groomingu, tím více viny a studu cítí, říká expertka

Dětský grooming se skládá z několika fází, které pachatel prochází, aby k samotnému zneužívání. U některých případů sexuálního groomingu dospělých vidíme, že se objevují podobné kroky, říká americká psycholožka Elizabeth Jeglicová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Dětský grooming se skládá z několika fází, které pachatel prochází, aby k samotnému zneužívání. U některých případů sexuálního groomingu dospělých vidíme, že se objevují podobné kroky, říká americká psycholožka Elizabeth Jeglicová. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Asi 80 procent sexuálního zneužívání dospělých páchá někdo, kdo je jim blízký a známý. Pouze 20 procent mají na svědomí cizí lidé, vysvětluje Elizabeth Jeglicová, americká klinická psycholožka, profesorka a odbornice na prevenci sexuálního násilí. O pachatelích z řad blízkých toho podle ní víme málo a totéž platí i o takzvaném sexuálním groomingu, kterému se v akademické práci věnuje.

„Některé z případů zneužívání dospělých nově označujeme jako sexuální grooming, což je konstrukt, který ještě nebyl nijak rozsáhle zkoumán, velmi se ale podobá dětskému groomingu, jímž se jako akademici zabýváme už o něco delší dobu,“ vysvětluje aktuální zaměření svého bádání.

Anglické slovo grooming v překladu znamená vábení, lákání či podvádění. V odborné literatuře se tak označuje chování, kdy člověk navazuje důvěrné vztahy zejména s dětmi a mladistvými s cílem je sexuálně či jinak zneužít.

Redakce psycholožku původně oslovila s žádostí o odborný komentář k chování, jaké Deníku N popsalo několik bývalých klientek osobního kouče Vratislava Hláska.

V rozhovoru se mimo jiné dočtete:

  • Co to je dětský grooming a jaké může mít podoby.
  • V čem se liší sexuální grooming u dospělých.
  • Proč se mu v akademické debatě věnuje pozornost teprve nyní.
  • Co mohou mít pachatelé společné.
  • A jak sexuálnímu zneužívání zabránit.

Pojem grooming v Česku neslýcháme často. Jak byste jej vysvětlila někomu, kdo jej nezná?

Dětský grooming se skládá z několika fází, které pachatel prochází, aby dospěl k samotnému zneužívání. Je to určitý druh manipulace.

U některých případů sexuálního groomingu dospělých vidíme, že se objevují podobné kroky. Teprve dnes ale začínáme pracovat na pořádném výzkumu, který by se tématu věnoval. Máme nicméně pár případových studií a zdá se, že některé případy sexuálního zneužívání dospělých probíhají ve stejných fázích jako grooming dětí.

V populární kultuře se už mluví o sexuálním groomingu dospělých. Docela hojně se o tom diskutuje v USA a Kanadě, v Evropě jsem si ale této debaty zatím moc nevšimla.

S kolegyněmi jste v loňském roce vytvořily model dětského groomingu, který jednotlivé fáze podrobně popisuje. Jaké to jsou?

V podstatě jde o proces, kdy se násilník snaží

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Rozhovory

Sexuální násilí a obtěžování

Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější