Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Proč Fiala podržel šéfa rozvědky? Víme, jaký dokument Mlejnek vládě ukázal

Premiér Petr Fiala s ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Premiér Petr Fiala s ministrem vnitra Vítem Rakušanem. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Vláda se postavila za ředitele rozvědky Petra Mlejnka i přes jeho styky s obviněným Michalem Redlem. Premiér Petr Fiala (ODS) to vysvětlil tím, že Mlejnek sehrál ve vyšetřování kauzy Dozimetr pozitivní roli. Deník N zjistil, co šéf zpravodajské služby ministrům řekl a ukázal.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Petr Mlejnek je v čele Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) pouhý měsíc a už musel vládě vysvětlovat styky se stíhaným podnikatelem Michalem Redlem i svou roli v celé kauze Dozimetr, protože na něj jeden z obviněných ukázal při výslechu.

Po jednání premiér řekl novinářům překvapivou věc: „Vláda obdržela informaci, že pan ředitel Mlejnek sehrál pozitivní roli při objasňování kauzy Dozimetr.“ Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) posléze v ČT popsal, že tuto informaci měl už dříve, nově s ní ale mohl seznámit vládu.

Deník N nyní od tří členů vlády zjistil, čím se Mlejnek před ministry hájil. Na jednání, které probíhalo v důvěrném režimu, předložil vládě

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Dozimetr

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější