Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Dusno kolem olomouckého megaprojektu pokračuje. Ministr trvá na nové soutěži, i když mu odborníci řekli opak

Proluka na Denisově třídě, kde má v budoucnu stát Středoevropské fórum v Olomouci. Foto: ČTK
Proluka na Denisově třídě, kde má v budoucnu stát Středoevropské fórum v Olomouci. Foto: ČTK

Ministr kultury Antonín Staněk svolal odborníky, aby diskutovali o budoucnosti Středoevropského fóra v Olomouci. To sice dostalo od státu skoro 600 milionů na výstavbu, Staňkovi ale vadí, že projekt na nové muzeum vznikl bez řádné architektonické soutěže. Odborníci Staňkovi během diskuse doporučili držet se současného plánu stavby, ten ale trvá na nové soutěži.

„Udělám maximum pro to, aby projekt vznikl. Mou povinností ale je zajistit transparentní řešení a předložit veřejnosti několik návrhů,“ prohlásil ministr na začátku v pražském Veletržním paláci s tím, že projekt nechce obstruovat. Dotkl se tak jádra celého sporu mezi Muzeem umění v Olomouci (MUO) a ministerstvem. Tím je už hotová architektonická studie na budoucí podobu Středoevropského fóra od architekta Jana Šépky.

Kořeny problému, který se teď ministr snaží vyřešit, pocházejí už z roku 2009. Tehdy se olomoucké muzeum a Česká komora architektů nedohodly na podobě architektonické soutěže. Komora chtěla vyšší odměny pro zúčastněné architekty, MUO na ně ale nemělo peníze. Muzeum vyhrocený spor vyřešilo tak, že oslovilo konkrétní architektonickou kancelář.

Ministr Staněk, někdejší olomoucký primátor, toto řešení ale nepovažuje za šťastné. Vadí mu, že se veřejnost neměla možnost seznámit s dalšími návrhy fóra. Navíc se podle jeho slov přístup muzea neslučuje s vládním principem transparentnosti. Kabinet na projekt uvolnil 593 milionů korun ze státního rozpočtu.

Jenže pokud by se teď muzeum pod nátlakem ministerstva rozhodlo odstoupit

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Středoevropské fórum v Olomouci

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější