Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kde jsou komunální volby už téměř rozhodnuté a kde se bude bojovat nejvíc? Podívejte se na mapy

V letošních komunálních volbách si miliony lidí vyberou na další čtyři roky nové obecní zastupitele. V některých obcích půjde o velmi napínavé klání s řadou kandidátů a stran, jinde je ale už nyní prakticky rozhodnuto. Volební mapy Deníku N mimo jiné ukazují, kde mohou mít voliči rozhodování nejtěžší.

V komunálních volbách se z celostátního pohledu povede několik hlavních bitev. Jedna z nich bude obecně o velká města, respektive o Prahu, která je politicky vždy prestižní.

Například lidovci, ODS či hnutí STAN budou chtít udržet solidní regionální pozice, sociální demokraté se zase budou snažit vyvarovat dalšího propadu. Opozice, povede-li se jí dobře, pak bude svůj výsledek prezentovat jako referendum o neúspěšné vládě.

Vedle těchto hlavních příběhů voleb se ale v tisícovkách obcí povede hlasování o konkrétních lokálních problémech. Hned 86 procent kandidátů, kteří se o hlasy voličů ucházejí, nemá žádnou politickou příslušnost. I mezi nimi je celá řada uchazečů, kteří mají své zvolení téměř jisté.

V bezmála 1800 obcích je totiž již nyní možné odhadnout, jak volby dopadnou. O hlasy voličů se v nich uchází stejný počet kandidátů, jako se rozděluje křesel. Nejde přitom pouze o nejmenší obce o pár stovkách obyvatel, kde může být problém najít dostatek aktivních lidí, kteří se chtějí podílet na jejich správě.

Největší z obcí, kde je už nyní skoro jasné, jak bude její vláda pro další čtyři roky vypadat, je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější