Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

U úsporného tarifu i rozpočtu stále chybí konkrétní čísla. Kritizuje to už i šéf výboru Bernard

Do připomínkového řízení by mělo jít finální znění, pokud je to polotovar, je to vždy nešťastné,“ říká poslanec STAN Josef Bernard.
Do připomínkového řízení by mělo jít finální znění, pokud je to polotovar, je to vždy nešťastné,“ říká poslanec STAN Josef Bernard.

Česká ministerstva poslala dalším resortům, úřadům a dalším institucím k připomínkám hned trojici materiálů, které jsou pouhými polotovary. Obsahují sice všechny formální náležitosti, chybí v nich ale řada klíčových informací, především konkrétní částky. Kritika míří především na resort průmyslu.

Kvůli rostoucím cenám energií vláda v polovině května zveřejnila plán na zavedení takzvaného úsporného tarifu, který má domácnostem s těmito výdaji pomoci. Sněmovna opatření schválila již v polovině července, jednalo se ale pouze o obecný zákon. Samotné parametry tarifu podle něj určí až nařízení vlády.

Jeho návrh ministerstvo průmyslu už předložilo, dokument je ale opět prakticky prázdný a bez vyplněných částek. Připomínkové řízení, v němž se k návrhům můžou vyjadřovat další resorty, úřady nebo například zájmová sdružení, má přitom význam kvůli kvalitě legislativy a transparentnosti její tvorby.

Obdobně zpracovaná nařízení ministerstvo vložilo do systému pro připomínky hned dvě. Takový postup se nicméně nelíbí organizacím, které jsou takzvanými připomínkovými místy, jež se mají k chystané legislativě vyjadřovat. „Nerozumíme, proč tak

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Veřejné finance

Česko, Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější