Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lockdowny neměly smysl, říká Válek a odkazuje se na německou studii. Ta ale nic takového neříká

Vlastimil Válek. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N
Vlastimil Válek. Foto: Prokop Vodrážka, Deník N

Celoplošné uzávěry v době covidu nepřinesly kromě hospodářských ztrát žádný efekt, tvrdí ministr zdravotnictví Vlastimil Válek. Argumentuje přitom mimo jiné údajnými výsledky německé studie, která účinky opatření zkoumala. Rozsáhlý materiál publikovaný začátkem července je ale obecně nezpochybnil. Poukázal pouze na to, že je těžké efekt přesně hodnotit.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Podzimní vlna covidu se blíží. Ministerstvo zdravotnictví včera odstartovalo registraci ke čtvrté dávce vakcíny i kampaň na podporu očkování. Šéf resortu Vlastimil Válek (TOP 09) zároveň dodal, že je na nárůst covidových pacientů připravený. Ministerstvo prý do podzimu zajistí dodávky účinného antivirotika Paxlovid, k dispozici by také měly být antigenní testy na covid zdarma.

„Rozhodně ale nebudeme zavádět žádná drakonická opatření, protože se ukázalo, a jasně to potvrdily odborné týmy výzkumníků z Německa a z dalších zemí, že všechna drakonická opatření neměla žádný větší efekt. Znamenaly pouze obrovské ztráty pro hospodářství,“ řekl včera Vlastimil Válek novinářům. Neuvažuje ani o tom, že by se během podzimu obnovila povinnost nošení roušek v některých vnitřních prostorách, která již nyní platí v řadě jiných evropských států.

„V Česku byla covidová opatření jedna z nejbrutálnějších, vzpomeňme si na dva roky zavřené školy, poměrně dlouhé období, kdy byly zavřené okresy. Tedy opatření, která ostatní země buď vůbec nedělaly, nebo je dělaly jen krátkodobě,“ dodal Válek pro Českou televizi a odkázal se znovu na německou studii, která prý jednoznačně prokázala, že podobná opatření neměla žádný smysl.

„Účinek opatření lze těžko hodnotit“

Studie, jejíž vypracování zadal skupině osmnácti nezávislých odborníků německý Spolkový sněm, ale účinek protipandemických opatření nezpochybnila. Rozsáhlý materiál pouze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější