Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Střední a východní Evropa vypadá z Pekingu jako zapadákov

Čínští vlivoví agenti se chopí příležitosti tam, kde ji vidí, od infrastrukturních projektů až po gambity typu „rozděl a panuj“. Foto: ČTK
Čínští vlivoví agenti se chopí příležitosti tam, kde ji vidí, od infrastrukturních projektů až po gambity typu „rozděl a panuj“. Foto: ČTK

Komentář Edwarda Lucase: Čínské úspěchy v Evropě jsou sice chabé, ale přesto poukazují na nedostatky, které vznikly v důsledku selhání Západu.

Komunistická strana Číny (KS Číny) je trpělivá a mocná. To ale neznamená, že je neporazitelná. Z jejích aktivit ve střední a východní Evropě (SVE) vyplývá, že se jí daří především díky slabosti Západu, nikoli díky vlastní genialitě.

Nová série zpráv Centra pro analýzu evropské politiky (CEPA) se zabývá vlivem KS Číny v desítce zemí střední a východní Evropy. Obraz je na první pohled zmatečně různorodý. Čínské vlivové operace se zaměřují na velké země (Polsko a Rumunsko) i malé státy (Černá Hora, Estonsko nebo Severní Makedonie). Upřednostňují ekonomické prostředky (jako v Maďarsku a na západním Balkáně), ale i diplomatickou či měkkou sílu (Polsko). Souzní s vnitropolitickými cíli (Srbsko a Maďarsko) a diametrálně se s nimi rozcházejí (Česká republika a Litva). Jsou systematické (Srbsko) i laxní (Rumunsko).

Hlavním společným jmenovatelem je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Evropská unie

Názor

Komentáře, Kontext N

V tomto okamžiku nejčtenější