Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Válka přišla do srdce ruské pýchy v Černomoří. A Rusky v pláči opouštějí lehátka na krymských plážích

Stoupající kouř na obzoru dosud idylické pláže na Krymu po zásahu letecké základny Saky 9. srpna 2022. Foto: ČTK/AP
Stoupající kouř na obzoru dosud idylické pláže na Krymu po zásahu letecké základny Saky 9. srpna 2022. Foto: ČTK/AP

Rusové na Krymu dosud spoléhali na vlastní státní propagandu. Teď nevěřícně sledují obří sloupy kouře z výbuchů na území, které pokládali za bezpečné. Už není. Kolik útoků na Krym bude, zda vyvolají velkou paniku a zda povedou ke zhroucení ruských pozic na chersonské frontě, je ale zatím těžké říci.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nejdříve to 9. srpna odneslo letiště Saky na západě Krymu, poblíž města Novofedorivka.

Dnes přibyly další dva údery. Jeden zřejmě na letiště na Gvarděskoje kousek od Simferopolu, hlavního města mezinárodně neuznávané Krymské republiky, kterou Ruská federace počítá mezi své součásti. Druhý v Azovske (rusky Azovskoje, někdy se také uvádí, že v obci Majskoje) poblíž města Džankoj na severu poloostrova – alespoň pravděpodobně, zprávy jsou zatím kusé.

V samotném Džankoji shořel důležitý elektrický transformátor.

Pro Rusko jsou zásahy na Krymu hned trojí problém. Zaprvé vojenský: útoky na letiště dávají smysl, vzdušná převaha je důležitá pro vedení útočných operací.

Když se podíváte na mapu poloostrova, jeho okolí a dopravní sítě, je zřejmé, že právě přes Krym, případně severně přes oblast Melitopolu, Rusové

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Rusko

Ukrajina

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější