Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Velká proměna výuky na základkách má zpoždění. Musí být radikálnější, říká ministr Balaš

Ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr školství Vladimír Balaš (STAN). Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Od roku 2025 by všechny základní školy měly začít učit podle nového rámcového vzdělávacího programu. Ministerstvo školství slíbilo dokončit hlavní směry této revize nejprve do konce června, posléze července. Šéf resortu Vladimír Balaš ale finální verzi stále na stole nemá, už od září by přitom podle ní měl Národní pedagogický institut začít připravovat samotné programy.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Základní teze jsou hodně obecné. Říkal jsem tvůrcům, že bych byl nerad, aby to bylo jako za Marie Terezie. Změna by tam měla být patrnější, mělo by to být radikálnější,“ popsal své výhrady vůči stávajícím hlavním směrům revize Deníku N ministr školství. Radikálnější by ale podle něj měla být především samotná kurikula, která mají podle hlavních směrů začít vznikat na podzim.

Finální verze hlavních směrů revize přitom stále není hotová. Nejprve do ní musel expertní panel zapracovat několik tisíc připomínek veřejnosti včetně té odborné, nyní se vypořádává s připomínkami z ministerstva.

„Slíbili, že

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější