Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdo by měl platit a co je to vlastně mimořádný zisk? Debaty o „válečné dani“ vrcholí

Ministr financí Zbyněk Stanjura v posledních dnech vrátil do hry debatu o možných úsporách na výdajové stránce rozpočtu. FOTO: Ludvík Hradilek, Deník N
Ministr financí Zbyněk Stanjura v posledních dnech vrátil do hry debatu o možných úsporách na výdajové stránce rozpočtu. FOTO: Ludvík Hradilek, Deník N

Vláda spolu se zástupci Národní ekonomické rady vlády hledá cesty, jak zacelit velkou díru ve státním rozpočtu. Jednou z veřejně diskutovaných možností je zdanění mimořádných zisků některých společností, označované také jako válečná daň. Finální parametry opatření ale nadále zůstávají neznámé, sám poradní orgán totiž o přínosu mimořádné daně nemá jasno.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Zatímco na velkou část českých domácností dopadá inflace a zdražování, některé sektory české ekonomiky se těší z nebývale vysokých zisků. Jedná se především o energetické společnosti, které elektřinu relativně „levně“ vyrábějí a naopak za vysoké ceny prodávají na společném evropském trhu.

Zisky rostou také

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Veřejné finance

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější