Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Spojují se i ti, kteří si nemohou přijít na jméno. Komunální koalice ukazují politický pragmatismus i snahu přežít

Analýza: Politické strany se v letošních komunálních volbách čile pustily do formování předvolebních koalic. A to i subjekty, které na sobě na celostátní úrovni navzájem nenechají nit suchou. Pro řadu z nich jde o snahu maximalizovat volební zisky, některým jde ale čistě o vlastní záchranu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Česká politika v posledních letech plně objevila kouzlo předvolebních koalic. Po zkušenostech z krajských voleb v roce 2020 a zejména z podzimního sněmovního klání se řada aliancí vytvořila i v letošních obecních volbách.

Výběr nových zastupitelů je v tomto specifický. Lidé si je vybírají ve více než šesti tisících obcí a lokální charakter politiky vede k často překvapivým spojenectvím.

A to i mezi velkými politickými stranami. Na první pohled tak zaujme

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Analýza

Komunální volby

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější