Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rusa v pražské restauraci zmlátili fotbaloví fanoušci. „Bylo to kvůli ukrajinské vlaječce,“ tvrdí protiválečný aktivista

Rus Stanislav Rudkovskij žije v Praze a chodí s ukrajinskou vlaječkou "na klopě". Teď si myslí, že kvůli ni dostal přes ústa. Zdroj: FB Stanislav Rudkovskij
Rus Stanislav Rudkovskij žije v Praze a chodí s ukrajinskou vlaječkou „na klopě“. Teď si myslí, že kvůli ni dostal přes ústa. Zdroj: FB Stanislav Rudkovskij

K události došlo kolem půlnoci ve smíchovské restauraci U Zlatého jelena. Jisté je, že tam byl napaden mladý ruský občan, který měl na triku připevněnou malou ukrajinskou vlajku. Kdo koho k hádce a následnému fyzickému útoku vyprovokoval, řeší nyní policie. Deník N mluvil s několika účastníky konfliktu.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Dva mladí cizinci, třiatřicetiletý Rus Stanislav Rudkovskij ze sibiřského Krasnojarsku a jeho známý z východoukrajinského Doněcka, jehož jméno redakce také zná, si zašli po práci na pivo. V restauraci U Zlatého jelena byli poprvé. Pivo jim chutnalo, povídali si i s českým návštěvníkem podniku, který si k nim přisedl, a nic nenasvědčovalo tomu, že jeden z nich skončí v nemocnici. V družné atmosféře strávili několik hodin. Až těsně před půlnocí došlo k zásadnímu zlomu.

Jedna ukrajinská vlaječka a vášně v ruskojazyčném prostředí

Stanislav Rudkovskij je ruský protiválečný aktivista. S Putinovým režimem měl problémy už dřív, proto také po dvou letech čekání na české vízum 30. prosince 2021 konečně odjel za svou dívkou do České republiky. Od podzimu je přijat k magisterskému studiu na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy.

„Ukrajinskou vlaječku jsem si na oděv připnul hned 24. února, když Rusko napadlo Ukrajinu. Chtěl jsem tak Ukrajince podpořit. Jsem Rus, ale nepodporuji náš stát,“ říká v rozhovoru s Deníkem N.

Co se ten večer stalo? Jisté je, že se Rudkovskij

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější