Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Mlejnek musí skončit. Pokud to Rakušan včas nepochopí, skončí taky

Ministr vnitra Vít Rakušan. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Ministr vnitra Vít Rakušan. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Komentář Jana Moláčka: Před vypuknutím nynější aféry šéfa civilní rozvědky nebyl důvod k pochybnostem ohledně ministra vnitra Víta Rakušana. Výzvy k jeho odstoupení byly sice pochopitelnou součástí opozičních rituálů, ale současně neměly naději na úspěch, protože na Rakušanovi neulpívalo žádné vážné podezření. Teď ulpělo, a čím déle nebude situaci řešit, tím větší bude.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Koalice by měla jednat, a to rychle. Kauza šéfa ÚZSI Petra Mlejnka a jeho kontaktů se stíhaným podnikatelem Michalem Redlem zásadně ohrožuje její důvěryhodnost.

Nezdá se, že by si to nejvíce dotčení vládní politici uvědomovali. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) se zjevně rozhodl počkat, až skandál sám od sebe vyšumí. Na Twitter minulý týden napsal, že za jmenováním Mlejnka stojí, odsoudil „hon na čarodějnice“ a zřejmě si myslí, že to stačí. Premiér Petr Fiala (ODS) sice z dovolené vzkázal, že se s Rakušanem po návratu sejde, ale na dotaz Deníku N jeho mluvčí upřesnil, že minimálně v pondělí to ještě nebude.

Sázka na to, že se aféra sprovodí ze světa sama od sebe, je ovšem krajně riskantní. Opozice v čele s Andrejem Babišem by byla hloupá, kdyby z ní nevymačkala maximum. Na rozdíl od dosavadních zjištění ohledně aktivit zlínského lobbisty má přitom v tomto případě nabito přímo na

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Kauza Dozimetr

Názor

Vláda Petra Fialy

Česko, Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější