Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vyznání lásky festivalu, jaký jinde nezažijete. Banát volá pojedenácté

Už cesta superdlouhým vlakem je zážitek. Ta letošní startuje v úterý 16. srpna v 18 hodin z pražských Holešovic. Foto: Jakub Mencl
Už cesta superdlouhým vlakem je zážitek. Ta letošní startuje v úterý 16. srpna v 18 hodin z pražských Holešovic. Foto: Jakub Mencl

Festival Banát vstupuje do teenagerských let. Už pojedenácté se ve středu 17. srpna rumunská horská vesnička Eibenthal, která je součástí takzvaného českého Banátu, zalidní festivalovými návštěvníky. Na akci, která je po všech směrech unikátní, je opět odveze speciálně vypravený vlak.

Srpen byl pro mě vždy časem šťavnatých ostružin, zralých hrušek a prázdninové pohody, první léta mateřství pak i dobou mentálních příprav na zářijový start školko-školní drezúry svačinek a hektického ranního vstávání. Před šesti lety přišel nečekaný zvrat. Zažila jsem Festival Banát a srpen pro mě i celou naši rodinu získal už navždy novou podobu.

Producent Ondřej Ježek, který festivalovému týmu odjakživa radí s výběrem hudby, oslovil tehdejší kapelu mého muže. Našemu nejmladšímu synovi byl rok a půl a měli jsme už vyčerpáno hlídání babiček na tradiční Colours v Ostravě, odkud pocházím. Přesto jsme si řekli, že je to výzva a že tam zkrátka musíme jet.

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Za oponou

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější