Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Pokud Ukrajinci plánují opravdu velkou ofenzivu, krátí se jim čas

Ukrajinská armáda na některých místech postupuje vpřed. Opatrně, nechce se vystavit ruské palebné přesile. Na východě země ale mají iniciativu Rusové. Foto: ČTK/Anadolu/Abacapress
Ukrajinská armáda na některých místech postupuje vpřed. Opatrně, nechce se vystavit ruské palebné přesile. Na východě země ale mají iniciativu Rusové. Foto: ČTK/Anadolu/Abacapress
  • Co říká o načasování protiofenzivy historie.
  • U Izjumu se možná odehrává něco nadějného + mapa oblasti.
  • Letiště Saky je provozuschopné, ale letectvo Černomořské flotily je výrazně oslabené.
  • Mapa dne – Rusové společně s územím kradou i nerostné bohatství Ukrajiny.
  • Videa dne – ukrajinské propagandistické video – ale pravdivé; Rusové těsně minuli francouzskou houfnici, odvážný voják se rozhodl zachránit ji; ukrajinský tank takové štěstí neměl; když Rusové „osvobozují“, ničí vše totálně – útok termobarickými raketami na Pisky; taktika nasazení raketometu TOS-1A v doprovodu s nejmodernějším ruským tankem; ukrajinský dron ničí ruské zařízení určené k likvidaci dronů.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze čtvrtka. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

O načasování nejisté ukrajinské ofenzivy. Válka je ve stadiu, kdy sice probíhají dva větší pokusy o útok, ale ani jeden nevede k výrazným změnám v rozložení sil.

Rusové na Donbasu týdny útočí na Bachmut, Siversk a u Doněcku. Ukrajinci zase v Chersonské oblasti osvobodili několik desítek obcí, ale v celkovém kontextu jejich aktivity na sever a západ od Chersonu zatím nepřinesly zásadní zvrat v situaci.

Díky moderním západním zbraním dosahují velkých úspěchů v ničení ruských skladů, velitelských stanovišť a zásobovacích tras (mosty přes Dněpr), ale nijak se to nepřeneslo do schopnosti osvobozovat větší území. Ukrajinské armádě chybí těžké zbraně potřebné pro úspěšnou ofenzivu a ruská armáda má stále dostatek dělostřelectva, aby pokus o ni zastavila.

Jakékoli úsilí o odhad budoucího vývoje ztěžuje fakt, že nevíme nic o ukrajinských plánech. Nevíme, zda ofenzivu u Chersonu opravdu připravují; nevíme, jestli ji připravovali, ale ruská reakce v podobě přesunu vojsk ji zmařila; nevíme, jestli je ten přesun právě součástí plánu a vlákání Rusů do pasti; nevíme, jestli v plánu není útok úplně jinde atp. Co však známe, je faktor času. A ten Ukrajincům moc nepřeje. Pokud opravdu chystají něco velkého, měli by si pospíšit.

Vysvětlení proč: Jako zdůvodnění dobře poslouží zkušenosti s boji během druhé světové války. Velmi významné bitvy se tehdy odehrávaly i v oblastech, kde se bojuje dnes (například opakované krvavé boje o Charkov se statisícovými ztrátami hlavně sovětské armády; platí to zvláště o druhé bitvě o Charkov, která začala 12. května 1942 a ve které Sověti přišli o 300 tisíc vojáků).

Války v Afghánistánu, Iráku nebo ve Vietnamu v tomto případě nehrají žádnou roli, odehrávaly se v úplně jiných klimatických poměrech. Jenže na Ukrajině se střídají čtyři roční období a to má na vedení bojů často klíčový vliv.

Je téměř univerzálním pravidlem, že opravdu velké ofenzivy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější