Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nevědělo se, jestli celý Karlín nepůjde dolů. Dříve opomíjenou čtvrť povodeň zásadně proměnila

Povodeň v Karlíně všechny zaskočila. Foto: HZS ČR
Povodeň v Karlíně všechny zaskočila. Foto: HZS ČR

Před dvaceti lety se Prahou prohnala tisíciletá povodeň, a aniž to kdokoliv čekal, plnou silou zasáhla i Karlín. Voda zde v některých místech sahala skoro až do tří metrů. Čtvrť označovaná za nejstarší pražské předměstí povodní ztratila svou osobitou dělnickou tvář, ale zároveň získala novou šanci.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Tisíciletou povodeň už dnes v Karlíně připomínají jen rysky na zdech – například v prostorách, kde je teď oblíbená hospoda Lokál. Voda tam sahala až k vysokému stropu v přízemí. Nebo u vchodu do tunelu pro pěší na Žižkov. Celý Karlín až k úpatí kopce 12. srpna 2002 pokryla skoro třímetrová vrstva vody a čtvrť se stala jedním ze symbolů povodní.

Přesně před dvaceti lety to tady podle tehdejšího starosty Prahy 8 Josefa Noska vypadalo jako v divném filmu. „Představte si, že jedete na pramičce, svítí sluníčko. Ale jedete po Sokolovské ulici, musíte se vyhýbat trolejím a z vody koukají akorát špičky dopravního značení. Celou dobu vám to přijde jako nesmysl,“ vzpomíná.

Než se ale přivalila voda, zachoval se Nosek z dnešního pohledu mimořádně prozřetelně, byť to tehdy mohlo vypadat bláznivě. Zahájil

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

20 let od povodní

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější