Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

„Nezávislost justice musí existovat.“ Odborníci hodnotí schůzky šéfa Nejvyššího soudu s Mynářem

Předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Předseda Nejvyššího soudu Petr Angyalossy. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Schůzky předsedy Nejvyššího soudu a vedoucího prezidentské kanceláře nemají probíhat utajeně a setkání nemá vyvolávat pochyby. Deník N oslovil osobnosti z justice a ptal se jich na opakovaná setkání Petra Angyalossyho s Vratislavem Mynářem. „Vyvolává to pocit, že téma nemuselo být nezávislé,“ říká například bývalý ústavní soudce Stanislav Balík.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Jak tento týden informoval Deník N, předseda Nejvyššího soudu Angyalossy se s Mynářem setkal v průběhu posledních dvou let „pětkrát až desetkrát“, a to bez přítomnosti prezidenta. Naposledy se tak stalo na přelomu června a července.

Předseda soudu na schůzkách s kancléřem podle svých slov nevidí nic špatného. Oba se nicméně setkali i v momentě, kdy se Nejvyšší soud bude zabývat případem, ve kterém Miloš Zeman omilostnil šéfa Lesní správy Lány Miloše Baláka a který se Mynáře dotýká.

„Nevím, zda je agenda předsedy Nejvyššího soudu a kancléře Vratislava Mynáře tak bohatá a intenzivní, aby to odpovídalo počtu schůzek,“ říká k tomu soudce Josef Baxa. „V době, kdy jsem byl předsedou Nejvyššího správního soudu, byly schůzky s Mynářem opravdu ojedinělé,“ doplňuje.

„Nezávislost justice musí existovat“

Sám Baxa před třemi lety pro Deník N popsal intervence, kterými se prezident a jeho kancléř snažili ovlivňovat soudní rozhodnutí.

I proto je nyní podle bývalého předsedy Nejvyššího správního soudu potřeba, aby si představitelé justice uvědomili své role. „Protože nezávislost justice musí

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hradní schůzky

Miloš Zeman

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější