Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Běžte na pláž a nestyďte se za svůj vzhled, chtěla vzkázat španělská vláda ženám. Z kampaně je nakonec skandál

Španělská vláda turisty do země lákala i touto reklamní kampaní, která se ale později obrátila proti ní, když se ozvaly některé osoby z plakátu. Foto: Španělské ministerstvo rovnosti
Španělská vláda turisty do země lákala i touto reklamní kampaní, která se ale později obrátila proti ní, když se ozvaly některé osoby z plakátu. Foto: Španělské ministerstvo rovnosti

Španělské ministerstvo pro rovnost uprostřed letní sezony představilo kampaň „Léto je taky naše“. Měla za cíl podpořit ženy všech možných proporcí, velikostí, tvarů, barvy pleti, věku a fyzických nedokonalostí, aby si užily léto a šly na pláž nebo na koupaliště bez studu za své tělo a oblékaly se tak, jak chtějí, bez ohledu na to, co si o tom myslí okolí. Kampaň, která měla ukončit tzv. body shaming, ale po necelých dvou týdnech ministerstvo po obří vlně kritiky v tichosti z veřejného prostoru a sociálních sítí stáhlo. Modelky z plakátu vládu obvinily z rasismu, nedovoleného použití fotografií a manipulace s jejich těly bez jejich svolení, souhlasu a honoráře.

Mysleli to dobře, ale dopadlo to jako vždycky

Na konci července, uprostřed letní sezony a v momentě, kdy velká část obyvatel Španělska míří na dovolenou k moři, španělské ministerstvo pro rovnost představilo pozitivní kampaň „Léto je taky naše“. Měla za cíl ukončit tzv. body shaming, tedy hanění těl, která nejsou z určitého pohledu dokonalá a neodpovídají současnému ideálu krásy.

Ve Španělsku této formě společenského tlaku říkají estetické násilí a vnímají ho jako jednu z forem násilí na ženách. Kampaň ministerstva pro rovnost chtěla s touto formou útlaku bojovat a veřejnost měla upozornit, že všechny ženy, ať vypadají, jak vypadají, mají právo na letní relax u vody a nikdo jim nemá diktovat, jaké by jejich tělo mělo být nebo jak by se měly na pláž obléknout. Kampaň nabádala ženy, aby „si užily léto jak, kde a s kým chtějí“.

Léto je i naše, hlásá plakát vyobrazující ženy různých proporcí

Na reklamním plakátě je mladá štíhlá

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější