Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Hrozí konec kroužků pro děti. Ministerstvo školství mění financování středisek volného času

Skautský tábor (ilustrační foto). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Skautský tábor (ilustrační foto). Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Střediska volného času, do kterých chodí na kroužky nebo tábory statisíce dětí, už nebudou od státu dostávat peníze na obsazená místa, ale na konkrétní děti. Vzhledem k tomu, že děti často navštěvují více kroužků, bude to znamenat propad v jejich příjmech. A tedy menší nabídku i méně specializovaných pedagogů, řadě středisek hrozí dokonce zánik. Nejvíc nová vyhláška ministerstva školství dopadne na malé domy dětí a mládeže v regionech.

„Pro nás by to znamenalo, že by mohlo jedno dítě navštěvovat maximálně jeden kroužek a jeden tábor, víc ne. Protože pokud by chtělo chodit na víc, bude to pro nás nevýhodné. Myslím, že nikomu nedochází, že se to výrazně dotkne dětí a rodičů,“ vysvětluje Marta Kultová, ředitelka DDM Větrník v Liberci.

Jen její organizace by musela v příštím školním roce propustit nejméně tři pedagogy volného času.

Systém financování středisek volného času a domů dětí a mládeže dosud fungoval tak, že ministerstvo školství posílalo zřizovatelům, tedy krajům a obcím, peníze na jednotlivé vyučující, jejichž počet se odvíjel od počtu všech dětí v kroužcích. „Domečkům“ na menších městech, kde je méně dětí, tento systém také zaručoval minimální počet úvazků, většinou dva a půl.

Střediska volného času dostávala peníze na celkový počet

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Školství

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější