Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Z nepřátelské základny udělali Ukrajinci hřbitov letadel, Rusové v zácpách prchají z Krymu

Letecká základna po útoku. Foto: ČTK/AP
Letecká základna po útoku. Foto: ČTK/AP
  • Satelitní snímky letecké základny Saky po útoku ukazují osm zničených letadel a tři velké krátery.
  • Možná ještě větším problémem pro Rusy mohou být zabití nebo zranění piloti a zničená munice nebo sklady paliva.
  • Ukrajinci říkají, že cílem osvobození je také Krym.
  • Krymské pláže jsou poloprázdné, z poloostrova prchají ruští turisté i někteří lidé, kteří sem přišli žít po anexi v roce 2014.
  • Ukrajinci zaútočili i jinde: zasáhli sklad u Krymu 160 kilometrů od fronty a spekuluje se o útoku na běloruské letiště využívané Rusy.
  • Zasáhli také most u přehrady v Nové Kachovce, který Rusové používají k převozu techniky na západní břeh Dněpru.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů ze středy 10. srpna. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ve středu podvečer byly zveřejněny první satelitní snímky zničené letecké základny Saky u Novofedorivky na Krymu. Ukazují rozsah škod po úterním, bezprecedentním útoku Ukrajinců. Snímky poskytla americká firma Planet Lab.

Leteckou základnu zachytily čtyři hodiny před útokem a pak ve středu před pátou hodinou odpoledne, takže je možné dobře porovnat, co je zničené.

Podle vícero analytiků je na snímcích vidět osm zničených letadel a několik budov. Jedná se o pět stíhaček Su-24 a tři bombardéry Su-30.

Na snímcích jsou zachycena i další letadla, která sice mohla útok přežít, ale je otázkou, zda jsou stále letuschopná. Výbuchy byly silné; na předchozích videích jsou vidět zničená auta na parkovišti základny a rozbitá okna obytných domů v blízkosti letiště.

Ukrajinci tvrdí, že bylo zničeno devět letadel (na základně jich údajně bylo 26), Rusové odmítají přiznat byť jen jedno.

Eliot Higgins se fotkám věnuje detailněji.
Investigativní novinář z Bellingcatu se věnuje právě takovým analýzám.

Výbuchy letadel a munice podle něj vedly k požáru na základně. Všímá si tří kráterů podobné velikosti v místech, která mohla sloužit k uskladnění věcí. „Právě tato místa

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější