Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Až přijde další povodeň, zjistíme, zda jsme něco nepřehlédli. Jak se žije za zdmi a hrázemi po dvaceti letech?

Povodeň v Neratovicích. Foto: Město Neratovice
Povodeň v Neratovicích. Foto: Město Neratovice

Obce v okolí Vltavy si připomínají dvacet let od ničivých povodní v roce 2002. Zatímco na začátku století si nikdo katastrofu takového rozsahu nedokázal představit, nyní vzpomínky na dvě dekády stále žijí. Obce proto investují do lepšího vybavení, místní obyvatelé jsou ostražitější a více disciplinovaní. A všichni doufají, že příští velká povodeň nebude vypadat úplně jinak.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Protipovodňový val je na úrovni povodně z roku 2002. A ještě o tři centimetry vyšší,“ říká starosta středočeské obce Zálezlice Jiří Čížek, zatímco služebním autem stoupá po zelené hradbě, která vesnici obehnala přibližně před deseti lety. Místní krajinu tak stavba rozdělila na dva světy. Před dlouhým valem může nedaleká Vltava v případě povodní stále přinášet zkázu, za ním

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

20 let od povodní

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější