Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Schůzky s Redlem šéfa rozvědky kompromitují. Mohl by mít problémy se získáním prověrky, tvrdí bývalí zpravodajci

Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Foto: ŠJů, CC BY 4.0
Úřad pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Foto: ŠJů, CC BY 4.0

Ředitel civilní rozvědky Petr Mlejnek je v úřadu měsíc a už musí vysvětlovat, proč se opakovaně scházel s nyní vazebně stíhaným podnikatelem Michalem Redlem, který má roky soudem omezenou svéprávnost. Deník N se zeptal bývalých šéfů zpravodajských služeb, jak velký problém pro něj tyto styky mohou ve funkci znamenat.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Někdejší šéf Bezpečnostní informační služby Jiří Růžek a bývalý ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Karel Randák se shodují v tom, že schůzky s Redlem mohou Mlejnka diskreditovat v očích veřejnosti.

„On musel vědět, že si Redl hraje na nesvéprávného. A nevím, proč bych jednal s člověkem, který je soudem uznaný za nesvéprávného, i když to jenom hraje. To je nevysvětlitelná věc, a proto pan Mlejnek

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější