Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Síkelovo ministerstvo chce v nouzi nařídit, aby se méně topilo. Kontrolovat to má malý úřad

Pokud v Česku dojde na plynový stav nouze, mělo by se ve veřejných i soukromých budovách podle ministerstva průmyslu méně vytápět. Foto: Adobe Stock
Pokud v Česku dojde na plynový stav nouze, mělo by se ve veřejných i soukromých budovách podle ministerstva průmyslu méně vytápět. Foto: Adobe Stock

Ministerstvo průmyslu a obchodu chce prosadit, aby se v případě nedostatku paliva v teplárnách veřejné i soukromé budovy vytápěly na nižší teplotu. Dodržování pravidel po celé republice má kontrolovat úřad s pouhou stovkou zaměstnanců.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

V ložnici nebo v kanceláři by se mělo topit na osmnáct stupňů Celsia, na chodbě jen na patnáct a na schodišti postačí, když tam bude deset. Ve školních učebnách se počítá s vytápěním na devatenáct stupňů, v nemocničních pokojích na dvacet, píše ministerstvo průmyslu v návrhu vyhlášky, kterou reaguje na plynovou krizi. Dokument navrhuje a schvaluje sám resort, ostatním ministerstvům ho ale poslal k připomínkám.

Kvůli pokračujícímu snižování dodávek plynu z Ruska se Česko spolu s dalšími státy Evropské unie dohodlo na tom, že bude klíčovou komoditou v topné sezoně šetřit, aby zimu přečkalo i v případě omezených dodávek.

Úřad Jozefa Síkely (za STAN) počítá s tím, že by zmíněná vyhláška platila jen v krajním případě, kdyby ministerstvo vyhlásilo takzvané předcházení stavu nouze nebo stav nouze v teplárenství. Kdyby k tomu došlo, musely by se podle vyhlášky teploty upravit nejen ve veřejných budovách, jako jsou úřady nebo školy, ale také ve firemních kancelářích nebo bytových domech.

„Nová pravidla by měla platit pro odběratele napojené na soustavy zásobování tepelnou energií, výjimkou jsou soustavy využívající alespoň z 80 procent obnovitelné zdroje energie. Vyhláška se tedy vztahuje především na uhelné a plynové zdroje a také na ústřední vytápění využívající fosilní zdroje,“ vysvětluje ministerstvo. Uhlím a dalšími fosilními palivy by se mělo šetřit, aby měla země v případě nouze dostatek alternativních zdrojů za chybějící plyn.

Lidé mají sami hlásit, jestli mají v bytě přetopeno

Z dosavadních vyjádření Síkelova úřadu ale nebylo patrné, jakým způsobem hodlá dodržování pravidel vytápění v nouzovém stavu kontrolovat. „K provádění kontrol je

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější