Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak si Roger Waters naběhl aneb úskalí proměňujícího se diskursu

Roger Waters, snímek je z jeho červencového koncertu v Torontu. Foto: ČTK/SOPA Images via ZUMA Press Wire
Roger Waters, snímek je z jeho červencového koncertu v Torontu. Foto: ČTK/SOPA Images via ZUMA Press Wire

Komentář Ondřeje Štindla: Někdejší kapelník Pink Floyd je široce kritizovaný za svoje proruské názory. Za stejná slova by se mu ale ještě přednedávnem v prostředí angažovaných umělců a jejich fanoušků mnohde tleskalo. Dogmata tohoto prostředí se totiž mění rychle a výrazně. A nepochybně se budou měnit i dál.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Z osmasedmdesátiletého Rogera Waterse, někdejšího kapelníka světoznámé britské skupiny Pink Floyd a později úspěšného sólového umělce, se nedávno stala „hlavní postava internetu“. Označují se tak mimo jiné ti, kteří se na sociálních sítích nakrátko stanou předmětem masové a rozhořčené kritiky, mnoho lidí najednou cítí potřebu se do nich trefit. Někdy je to zasloužené, někdy nezasloužené, nikdy příjemné.

Ve Watersově případě byly spouštěčem hudebníkovy – velmi mírně řečeno – pomýlené politické názory. Roger Waters je už dlouho také angažovaným umělcem, potvrzuje to i na svém právě probíhajícím severoamerickém turné This Is Not a Drill (Tohle není cvičení). Jeho koncerty jsou, podobně jako v případě jeho někdejší kapely, velká multimediální show se spoustou projekcí.

Letos je jejich politická dimenze

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Názor

Ruská válka na Ukrajině

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější