Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Moc dobře věděla, za čí zájmy kope. České úřady udělaly chybu, říká analytik k ruské propagandistce v Praze

Facebook Agnessy Němirovské. Foto: FB profil Agnessy Němirovské
Facebook Agnessy Němirovské. Foto: FB profil Agnessy Němirovské

Do Prahy se po ruské invazi na Ukrajinu a po odhalení masakru v Buči přesunula vlivná ruská propagandistka a manažerka vládní televize Rossija 1 Agnessa Němirovskaja. V Česku má zázemí, byt i trvalý pobyt. Podle odborníka na Rusko je Němirovskaja jasným příkladem člověka, o kterého by se české úřady měly zajímat. „Ona sama si byla velmi dobře vědoma, co dělá a za čí zájmy kope. Tito lidé měli velmi dobrý přístup k informacím a zároveň také k tomu, jak je systematicky zkreslovat a ovlivňovat,“ říká v rozhovoru s Deníkem N analytik Asociace pro mezinárodní otázky Pavel Havlíček.

V rozhovoru se také ptáme:

  • Nakolik je důležité, že Němirovskaja pracovala ve státní propagandě po okupaci Krymu v roce 2014.
  • Zda si mohla neuvědomit, k čemu její práce slouží.
  • Jak by na její přestěhování do Prahy měly zareagovat české úřady.

Co je vlastně televize Rossija 1?

Jedná se o propagandistický kanál a hlásnou troubu, která je pod přímou kontrolou ruské vlády. Televize se zaměřuje na zpravodajství z pohledu Kremlu a v minulosti také na zábavní pořady, které byly po začátku války nahrazeny prakticky neustálým proudem vládní propagandy spojené s takzvanou speciální operací Ruska na Ukrajině, tedy ruskou válkou proti sousedovi. Vystupují v ní přední představitelé vládního vidění světa a domácího dění, jako je Vladimir Solovjov. Obecně lze říci, že z hlediska rétoriky ruského režimu se jedná o výběr toho nejhoršího, a to jak vůči Ukrajině a Západu, tak směrem k domácímu publiku a „vnitřnímu nepříteli“ ruského režimu.

Agnessa Němirovskaja dlouhodobě podporovala ruský režim a dostala za to řád od Putina. Je to pro Českou republiku problém?

Myslím, že v tuto chvíli je to hlavně

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější