Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Babiš objíždí i desítky obcí, kde ANO nekandiduje. Jízdy obytňákem přitom prezentuje jako komunální kampaň

Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Andrej Babiš. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Andrej Babiš tvrdí, že se svým obytným vozem vede kampaň ke komunálním volbám. Data zpracovaná Deníkem N ale ukazují, že jeho hnutí nekandiduje ve třetině obcí, které expremiér od května již navštívil.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Když v půlce května vyrazil expremiér Andrej Babiš (ANO) na tour po Česku ve svém obytném voze, část veřejnosti to považovala za pomyslný start prezidentské kampaně. Sám Babiš to ale odmítal. Aby svému tvrzení dodal váhu, nechal po zhruba dvou měsících na svůj karavan přilepit nápis „komunální volby“.

Veřejně dostupná data k podzimním komunálním a senátním volbám ve středu publikovaná Českým statistickým úřadem ale ukazují, že cesty předsedy hnutí ve velké míře vedou i do obcí, kde ANO vůbec nekandiduje. Ve středu bylo na webu ANO dohledatelných 138 obcí a měst po celé zemi, které Babiš již stihl objet. Deník N prošel zaregistrované kandidátní listiny ve všech těchto sídlech.

Podle dat dostupných na webu volby.cz Babišovo hnutí nepostavilo kandidátní listinu v celkem

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Andrej Babiš

Komunální volby

Volby prezidenta ČR

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější