Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Do Bruselu chtějí nová hnutí „odpadlíků“ i šprýmaři. Uspěje pravice, SPD zradí voliči, míní experti

Volební urna. Foto: Adam Hecl, Deník N
Volební urna. Foto: Adam Hecl, Deník N

Čtyřicet stran či hnutí podalo svoje kandidátky do voleb do Evropského parlamentu. Pokud ministerstvo vnitra všechny uzná, bude mít Česko největší počet kandidátů do Bruselu za posledních deset let. Podle oslovených odborníků zřejmě uspějí tradiční středopravé a proevropské strany, nespokojení voliči se rozdrobí mezi větší množství hnutí vyzývajících k opuštění Evropské unie.

Podávat kandidátní listiny bylo možné do dnešního odpoledne. Většina stran a hnutí to nechala na poslední chvíli, proto byli úředníci přihláškami do voleb téměř zavalení.

Není také divu. Před bojem o křesla do Evropského parlamentu ohlásilo svůj záměr kandidovat 40 subjektů, což je o jeden více než před pěti lety. Nyní bude mít resort týden na to, je přezkoumat, a pokud objeví nějaké nejasnosti, bude mít dotyčný subjekt možnost je odstranit. Definitivní podoba kandidátek, včetně pořadí kandidátů, bude známá až 8. dubna.

Tradičním středopravým stranám může podle politologa Josefa Mlejnka a sociologa Daniela Prokopa napomoct nízká volební účast a to, že k volbám do Evropského parlamentu chodí především mladší a vzdělanější občané. I proto mají podle nich velké šance na získání mandátů také strany, které se podle průzkumů „plácají“ kolem hranice pěti procent, tedy lidovci, TOP 09 a Starostové a nezávislí.

Posledním dvěma zmiňovaným pak zřejmě i pomůže to, že do voleb jdou na jedné kandidátce. Prokop míní, že mohou získat až 12 procent hlasů. Nadějné vyhlídky mají podle expertů také Piráti a částečně i ODS.

„U Pirátů vidím dobré šance, protože si myslím, že jejich voliči jim dají hlas i ve volbách do Evropského parlamentu,“ shrnul Mlejnek. Trochu méně jisté je to podle něj u ODS, kde se může do výsledku promítnout i 

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Volby do Evropského parlamentu

Nezařazené

V tomto okamžiku nejčtenější