Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jack White se vrací. Letos už podruhé, tentokrát jako Willy Wonka rock’n’rollu

Jack White má za sebou pražský koncert a také hned dvě letošní desky. Foto: David James Swanson
Jack White má za sebou pražský koncert a také hned dvě letošní desky. Foto: David James Swanson

Když si na začátku letošního roku nabarvil vlasy na pronikavě modrou, jako by konečně dovršil svou proměnu v postavu některého z filmů Tima Burtona. Zpěvák, kytarista, majitel vydavatelství i továrny na vinylové desky Jack White vždy působil jako z jiného a lehce vykloubeného světa. Nedávno do něj připsal své druhé letošní album Entering Heaven Alive.

Sedmačtyřicetiletý muzikant z amerického Detroitu kolem sebe rozdmýchává stále neprostupnější mlhovinu vlastní mytologie, v níž vždy hrály zásadní roli barvy. Ještě než se v první půli 90. let začal naplno věnovat hudbě, zaučil se jako čalouník a otevřel si čalounický podnik Third Man Upholstery.

„Veškeré moje nářadí bylo žluté a černé. Měl jsem také žlutou dodávku. Firmu jsem provozoval jako komiks,“ vzpomíná v rozhovoru pro The Rolling Stone na vizuální identitu, kterou dodnes rozvíjí v rámci Third Man Records.

Tento label a lisovna vinylů ve světě Jacka Whitea zastupuje pomyslnou Karlíkovu továrnu na čokoládu, již řídí stejně jako někdejší čalounictví. „Účty jsem vypisoval voskovkami a lidem do nábytku vepisoval

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Hudba

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější