Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Rodina, nebo kariéra? Když to nejde skloubit, ani pokud jste nejlepší na světě

„Příčí se mi, že na takové křižovatce musím stát,“ říká Serena Williamsová. Foto: ČTK
„Příčí se mi, že na takové křižovatce musím stát,“ říká Serena Williamsová. Foto: ČTK

Příběh Sereny Williamsové poukazuje hned na dvě nepříjemné skutečnosti. Zaprvé, odchod do důchodu může bolet. Zadruhé, někdy může bolet i mateřství.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

„Nevím, jak se dokážu na tenhle časopis podívat, když vím, že tohle je konec. Konec příběhu, který začal v Comptonu v Kalifornii, když malá černá holka prostě chtěla hrát tenis,“ napsala Serena Williamsová pro Vogue a její tvář se okamžitě ocitla na titulních stranách nespočtu zpravodajských webů.

Text, ve kterém Williamsová oznamuje rozhodnutí skončit s profesionálním tenisem a který americké vydání magazínu Vogue zveřejnilo na svém webu v úterý, zakončuje její sportovní kariéru poměrně neobvyklým způsobem – a to nejen proto, že tenistka informaci nesdělila v tradičních médiích či na tiskové konferenci, ale v magazínu, který se věnuje primárně módě.

Williamsová nepotřebovala žádného prostředníka. O svém životě vypráví vlastními slovy a za vlastních podmínek. A její příběh je až překvapivě intimní – tenistka v něm popisuje lásku ke sportu, k výhrám a ke své rodině, ale i strach z budoucnosti a bolest, kterými si v těchto dnech prochází.

K rozhodnutí ukončit kariéru Williamsovou přivedla touha po druhém dítěti. Její text tak nasvítil nepříjemnou pravdu:

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Tenis

Kontext N, Rodina, vztahy a zdraví, Sport

V tomto okamžiku nejčtenější