Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Obnovení dodávek do Česka stojí na Polácích z Orlenu. Vedle Družby je i jiná cesta, vysvětluje šéf českých ropovodů

Zásobník s ruskou ropou. Foto: grigvovan, Adobe Stock
Zásobník s ruskou ropou. Foto: grigvovan, Adobe Stock

Ruská společnost Transněfť dnes obnovila dodávky ropy jižní větví ropovodu Družba. Ředitel českého státního podniku Mero Jaroslav Pantůček Deníku N vysvětlil, proč do Česka zatím surovina stále neproudí.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Ruská společnost Transněfť dnes kolem třetí odpoledne obnovila dodávky ropy jižní větví ropovodu Družba, která vede na Slovensko, do Maďarska a do České republiky. S odvoláním na vedení ruského podniku o tom informovala agentura RIA. Jižní větev byla mimo provoz od minulého týdne, kdy Ukrajina tranzit zastavila, protože od ruské strany nedostala srpnový poplatek za tranzit. Ruský operátor ropovodů Transněfť peníze odeslal, ale ještě v červenci se mu vrátily zpět.

Slovenský ministr hospodářství Richard Sulík na dopolední tiskové konferenci v Bratislavě řekl, že vinu za tuto situaci nenese ani Rusko, ani Ukrajina. Problém podle něj nastal při zpracování platby v jedné západoevropské bance kvůli sankcím zavedeným po invazi ruských vojsk na Ukrajinu.

Polští majitelé českých rafinerií vyčkávají

Klíčová pro obnovu dodávek byla společnost spravující rafinerie v Maďarsku a na Slovensku. S Ukrajinci se dohodla na tom, že jim místo Transněfti tranzitní poplatek uhradí napřímo, čímž by měly potíže s provedením platby odpadnout. V reakci na to mluvčí bratislavské rafinerie Slovnaft ze skupiny MOL Anton Molnár agentuře ČTK řekl, že se díky tomu obnoví dovoz Družbou na Slovensko a do Maďarska. Česka se to ale netýká.

To Deníku N potvrdil Jaroslav Pantůček, šéf českého státního správce ropovodů Mero (název je zkratkou slov Mezinárodní ropovody). „V českém případě je rozhodnutí na společnosti Orlen Unipetrol,“ řekl redakci Pantůček. Unipetrol se řadí do polské skupiny PKN Orlen a v Česku provozuje rafinerie v Litvínově a Kralupech nad Vltavou.

„Unipetrol uvádí, že má

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Energie

Ekonomika

V tomto okamžiku nejčtenější