Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Zničená základna na Krymu je mimořádnou ranou pro ruské letectvo a ruskou morálku

Satelitní letecké základny Saky před jejím zničením. FOTO: ČTK/AP
Satelitní letecké základny Saky před jejím zničením. FOTO: ČTK/AP
  • Ruské letiště na Krymu vyletělo do povětří a s ním i pocit obyčejných Rusů, že se jich válka netýká.
  • Co víme o ruských jednotkách na zničeném letišti a jejich ztrátách.
  • Jaké jsou verze událostí a co o nich říkají Rusové.
  • Jak si Ukrajinci z Rusů utahují.
  • Rusové „osvobodili“ Popasnou tak efektivně, že ji nedokážou obnovit.
  • Fotografie dne – co říká mříž nad věží o nejmodernějším ruském tanku.
  • Mapa dne – jak probíhá bombardování ukrajinských vesnic v průběhu času.
  • Videa dne – zničení ruské základny na Krymu na mnoho způsobů.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z pondělí 9. srpna. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Ruská základna na Krymu vyletěla do povětří a s ní i pocit obyčejných Rusů, že se jich válka netýká. Je velkou chybou přeceňovat dílčí zprávy ve válce, protože často mohou být v rozporu s celkovým obrazem. Přesto si pro jednou můžeme dovolit tvrzení, že v úterý došlo na Ruskem okupovaném Krymu k události, která má potenciál se v této válce stát psychologickým zlomem. Ne v tom smyslu, že Ukrajina určitě zvítězí. Ale mnohem více Rusů by mohlo konečně pochopit, že jejich země nevede „speciální vojenskou operaci“, ale válku. A že v ní navzdory ujišťování ze strany vládnoucího režimu nevítězí.

Novofedorovka leží na západním pobřeží Krymu. Její součástí je letecká základna Saky. Od nejbližších pozic ukrajinské armády je vzdálena asi 200 kilometrů. Z pohledu Rusů je na bezpečném místě, protože ukrajinské zbraně s maximálním dostřelem kolem 100 kilometrů (HIMARS, Točka) sem nedoletí. Běžný Rus navíc žije v přesvědčení, že je chráněn propagovanými zbraněmi. Podle dostupných (ale nepotvrzených) zpráv například 30 kilometrů od letiště operuje prapor s protiletadlovým systémem S-400. Ruskou základnu nicméně v úterý zničila série mohutných výbuchů.

Díky její blízkosti pláži plné ruských turistů vzniklo velké množství virálních videí. Rusové tak mohli poprvé sledovat, jak jejich spoluobčané ve strachu prchají z místa, o kterém si mysleli, že bylo zasaženo ukrajinskou armádou.

Z psychologického hlediska jde o zásadnější událost než například zatím nepotvrzený útok dvou ukrajinských vrtulníků na sklady pohonných hmot v ruském Bělgorodu. Ten se sice nachází v Rusku, ale blízko ukrajinských hranic, zatímco Novofedorovka je mnohem dál. Míra devastace

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější