Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Bidenova vítězství z poslední doby už porážku demokratů v podzimních volbách asi neodvrátí

Republikánům zatím hrají do karet i zjevné negativní dopady Bidenova stáří na výkon jeho funkce. Ilustrační foto: ČTK/AP
Republikánům zatím hrají do karet i zjevné negativní dopady Bidenova stáří na výkon jeho funkce. Ilustrační foto: ČTK/AP

Komentář Jiřího Pehe: Bílý dům prezidenta Joea Bidena dosáhl v posledních dnech několika významných politických vítězství, která ovšem přicházejí zřejmě příliš pozdě na to, aby ještě odvrátila porážku demokratů v podzimních volbách do Kongresu a guvernérských pozic v řadě států americké unie. Nicméně série nedávných významných úspěchů může změnit dynamiku americké politiky před prezidentskými a kongresovými volbami v roce 2024 ve prospěch demokratů.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Nejvýznamnějším je kompromis, který pomohl vyjednat předseda senátní demokratické většiny Chuck Schumer s rebelujícími demokratickými senátory. Ti odmítali podpořit zákon, na jehož základě se má spustit radikální program boje s klimatickými změnami a dojít ke změnám v systému zdravotnictví – včetně významného snížení cen řady léků. Zákon by zvýšil daně pro bohaté Američany a korporace, což by mělo pomoct snížit současný deficit o 300 miliard dolarů a financovat reformy. Bílý dům také zdůrazňuje jeho protiinflační dopady.

Zákon, pro nějž se vžil název Tax and Climate Act, byl „u ledu“ více než rok, protože ho odmítali podpořit demokratičtí senátoři Joe Manchin a Kyrsten Sinemaová. Byl několikrát přepracován a některé návrhy z něj zcela zmizely. Původní částka ve výši více než bilion dolarů, kterou by Bílý dům mohl utratit, se nakonec smrskla zhruba na 430 miliard. Bílý dům musel také rebelům ustoupit zejména v otázce radikálnějších změn daňového systému, v němž nakonec zůstaly zachovány některé daňové výhody pro velké korporace a hedgeové fondy.

Přesto bude případné přijetí nového zákona

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Joe Biden

Názor

USA

Komentáře

V tomto okamžiku nejčtenější