Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Velká čipová korupce. Stamiliardový fond měl z Číny udělat hi-tech jedničku, ale nakazil své šéfy zlatou horečkou

Dramatický příběh Velkého fondu je čínský sen o čipové soběstačnosti v kostce. Snad nikde jinde se tak výmluvně neukazují všechny ty obrovské ambice, naděje a úsilí, ale také divoká honba za bohatstvím a nedostatky prostředí, které neumí využívat všechny své zdroje a sráží ho hluboká systémová korupce. Foto: Steven, Adobe Stock
Dramatický příběh Velkého fondu je čínský sen o čipové soběstačnosti v kostce. Snad nikde jinde se tak výmluvně neukazují všechny ty obrovské ambice, naděje a úsilí, ale také divoká honba za bohatstvím a nedostatky prostředí, které neumí využívat všechny své zdroje a sráží ho hluboká systémová korupce. Foto: Steven, Adobe Stock

Na čipech nezbohatne jen úplný tupoun, prohlásil před měsícem prezident čínských investic. To bylo naposled, co ho viděli na veřejnosti: krátce poté zmizel v rukách protikorupčních komisařů. A zdaleka není sám. Státní „Velký fond“ rozděloval do čínského čipového průmyslu stamiliardy, které měly Čínu vynést až na vrchol. Teď jeho vrcholoví manažeři padají jako hrušky – podezřelí, že štědře nadělovali hlavně sami sobě. Rozměry pro Čínu velmi nepříjemného skandálu rostou pomalu každým dnem.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Sobota 16. července, to byl ještě dobrý den. V košili s krátkými rukávy a kalhotách převázaných elegantním páskem se vydal na pódium k řečnickému pultu, který zdobila neméně elegantní dekorace z bílých květů. „Ťi-wej 2022: Polovodičový summit,“ hlásal nápis na pultu i velkých displejích za ním.

Letošní ročník této akce se konal v jihočínském Sia-menu (provincie Fu-ťien) a byl už šestý v řadě. Poprvé se delegáti sešli v roce 2016. Čili dva roky poté, co čínská vláda vyhlásila státní program k podpoře domácí výroby čipů.

Ta byla tenkrát v podstatě ještě v plenkách, ale Komunistická strana Číny už měla před očima zářnou vizi Číny jako světové technologické jedničky. A že se při tom neobejde bez čipové soběstačnosti, jí bylo jasné už dlouho předtím, než Číňany od svého křemíkového zboží odstřihli Američané (2019 a kauza Huawei).

Čína a čipy

  • Čínský trh s čipy je největší na světě. A žádná jiná světová země jich nespotřebuje tolik co Čína – tatáž Čína, která přitom v jejich domácí výrobě pořád těžce pokulhává za světovými šampiony Tchaj-wanem, Jižní Koreou a Spojenými státy.
  • Předloni spotřebovala čipy za skoro 144 miliard dolarů a čínské čipy z toho tvořily sotva 6 %.
  • Ambiciózní kvóta vládní technologické strategie Made in China 2025 však počítá s tím, že do pěti let to má být 70 %.
  • Kontext i odvrácenou stranu těchto ambicí popsal Deník N loni na jaře.

Hrdina jménem Velký fond

Peking v roce 2014 založil speciální investiční fond, skrze který měly do mladičkého sektoru proudit peníze a postarat se o to, aby se z polovodičového kojence v plenkách stal dospělý světový premiant.

Byl to pozoruhodný projekt – na svém poli bezprecedentní, ale zároveň typický produkt Číny 21. století. Stejně jako ona představoval neoddělitelnou směsici extrémně ziskuchtivého trhu a pevné státní kontroly, tedy v čínském případě spíše státostranické. A protože hlavní postavou tohoto článku je právě on – jeho lesk, ale hlavně jeho bída –, ještě se o něm leccos dozvíme.

Na začátek ale stačí říct, že se v něm shromáždilo pěkných pár miliard: počáteční kapitál čítal skoro 140 miliard jüanů (v přepočtu skoro půl bilionu korun) a dalších 200 miliard se přidalo v už zmíněném roce 2019, kdy USA zapsaly vybrané čínské technologické firmy na svou černou sankční listinu.

A správná hlavní postava samozřejmě potřebuje jméno, takže tady je: Čínský investiční fond pro průmysl integrovaných obvodů. Jestli vám to zní moc komplikovaně, vězte, že nejste sami. Ani sami Číňané tomu složitému názvu moc nedají a radši mluví jednoduše o Velkém fondu. Což je jednak sympaticky krátké jméno, a navíc vystihuje význam, který fond v čínském hi-tech světě má; proto u něj zůstaňme i my.

A jako je Velký fond důležitý pro čínské čipy, je pro Velký fond důležité, kdo ho řídí a rozděluje jeho peníze. Čímž se dostáváme zpátky k sobotě 16. července a muži s elegantním páskem, který

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Čína

Tchaj-wan

Technologie

Ekonomika, Svět

V tomto okamžiku nejčtenější