Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Nová hlavní města světa: Proč vznikají a kdo a jak v nich bude žít?

Hlavní města stavěná nebo postavená nedávné minulosti v Egyptě, Malajsii, USA a Kazachstánu. Foto: J. Abdelwaháb, Nuttawutnuy, D. Mark a K. Ibragimovová, koláž Deník N
Hlavní města stavěná nebo postavená nedávné minulosti v Egyptě, Malajsii, USA a Kazachstánu. Foto: J. Abdelwaháb, Nuttawutnuy, D. Mark a K. Ibragimovová, koláž Deník N

Glosa Jany LeBlanc: Nějakou náhodou se stalo, že žiju poblíž už třetího uměle vybudovaného hlavního města. Žila jsem u australské Canberry, amerického Washingtonu, D. C. a teď žiju nedaleko Putrajayi v Malajsii. A „za humny“ mi vyrůstá čtvrté takové město, indonéská Nusantara. Není to přitom zdaleka jediný aktuální projekt nové metropole na planetě, nové hlavní město pozvolna otevírají i Egypťané. Proč se to děje, jaký to dává smysl a v čem by se aktuální projekty mohly poučit z těch dřívějších?

Kdybych měla všechny zkušenosti s životem poblíž umělých metropolí shrnout do tří slov, řekla bych: ohromující, ale smutné.

Hlavně o víkendech jsem si v nich připadala, jako když skončil svět. A já v něm mezi hladkými silnicemi, širokými chodníky, zavřenými moderními kavárnami a velkolepou architekturou zůstala úplně sama.

V malajsijské Putrajayi /putradžaji/ je osamělý dojem asi nejsilnější, protože je v přímém kontrastu s naprostým opakem. Necelou půlhodinu jízdy totiž leží skutečná metropole Kuala Lumpur – kosmopolitní, chaotická, ve srovnání s Putrajayou vlastně ošklivá a špinavá, ale nabízející tolik, že člověk neví, co dřív. A nepřipadá si v ní tak nepatřičně, pokud si na sebe pár kilometrů od rovníku natáhne jen kraťasy a tričko.

To v Putrajayi se v kraťasech prostě necítíte dobře. Když už tam někoho potkáte – většinou jen pod premiérským palácem a přilehlou mešitou Putra Mosque nebo na pikniku v botanické zahradě – jsou ženy zahalené a muži mají všichni bez výjimky dlouhé kalhoty.

V Kuala Lumpuru se také říká, že Putrajaya, postavená muslimskými Malajci pro muslimské Malajce, je jediné místo v zemi opravdu striktně bez

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Architektura

Jihovýchodní Asie

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější