Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Pomůžu vám se ozbrojit, nabízí na videu nový šéf pražských muslimů. Měla by se o to zajímat policie, reagoval Hamáček

Předseda Muslimské obce v Praze Leonid Kušnarenko. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N
Předseda Muslimské obce v Praze Leonid Kušnarenko. Foto: Gabriel Kuchta, Deník N

Jen měsíc po zvolení nového vedení postihl Muslimskou obec v Praze rozkol. Spory mezi dvěma skupinami věřících vyvrcholily v pondělí poté, co nový předseda Leonid Kušnarenko zveřejnil na svém facebookovém účtu video, na němž v souvislosti s pátečním útokem na mešity na Novém Zélandu nabízí pražským muslimům, že jim pomůže s vyřízením zbrojního průkazu.

„Ve světle posledních tragických událostí informuji všechny naše členy a hlavně muže: všichni, kdo máte zájem si udělat zbrojní průkaz a ozbrojit se kvůli ochraně majetku a zdraví, obraťte se na mě a já vám s tím pomůžu,“ prohlašuje právník Kušnarenko na krátkém videu, které se začalo rychle šířit jak mezi muslimy, tak i v nacionalistických a protiimigračních skupinách.

Na facebookových stránkách Muslimské obce v Praze se krátce po zveřejnění videa objevilo prohlášení, že Ústředí muslimských obcí činnost nového pražského vedení v čele s Kušnarenkem „až do skončení vnitřního vyšetřování“ pozastavilo. „Jakákoliv prohlášení nebo jednání členů představenstva a předsedy Kušnarenka jsou tedy jejich soukromá a nereprezentují názory muslimů žijících v Praze ani v ČR,“ stojí se na účtu obce, který zřejmě stále ovládá předchozí vedení.

Předseda Ústředí muslimských obcí Muníb Hasan Alravi Deníku N řekl, že jeho organizace opravdu řeší stížnosti pražských muslimů na nové vedení. O případném pozastavení výkonu funkce se však zatím nerozhodlo, Kušnarenko tak předsedou stále je. Od výzvy k ozbrojování se Alravi důrazně distancoval.

„Takovéto výzvy

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější