Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Jak čínská prostitutka Daiyu putovala sudem s uhlím i Amerikou

Autorka románu Jenny Tinghui Zhangová. Foto: Mary Inhea Kang (Prostor)
Autorka románu Jenny Tinghui Zhangová. Foto: Mary Inhea Kang (Prostor)

K málo známé kapitole amerických dějin se vrací nový román s poněkud explicitním titulem Pět Číňanů oběšených v Idahu. Prostřednictvím příběhu nedobrovolné čínské prostitutky vypráví mimo jiné o drastické historii čínské menšiny v Americe v době Zlaté horečky.

„Choulily jsme se na podlaze, nahnané vprostřed místnosti. Byla tam zima a vlhko, kolem žádný nábytek. Asi padesát dívek. Naše vzlyky se dutě odrážely od holých stěn. Vysvlečené do naha jsme se v duchu připravovaly na smrt. Uprostřed my a kolem nás oni: zástup mužů zíral na naše nahá těla. Vzpomněla jsem si na rybí trh v Zhifu a na hromadu ryb. Vzpomněla jsem si, jak jsem chodila mezi prodavači a hladovým pohledem stejně jako mnoho jiných hltala ta rybí těla, má mysl v úprku napřed, představovala jsem si, jaké to bude, jak dlouho potrvá je očistit, jestli budou mít jemné masíčko, jestli se jim očka hladce vyloupnou do pusy, jak lahodně a máslově bude chutnat mozeček, jak jemné budou kůstky, křehké tak, že se budou rozplývat na jazýčku a na stole po nich zůstane jen mokrá hromádka. To všechno se mi vybavilo. Jaké to je, být rybou.“

Hrdinkou nového románu mladé americké autorky Jenny Tinghui Zhangové vydaného v nakladatelství Prostor je venkovská dívka Daiyu. Žije v roce 1882 idylickým životem s rodiči a babičkou, když se náhle v důsledku nepředvídatelných událostí v rodině ocitne na ulici.

Po krátké epizodě v domácnosti mistra kaligrafie je unesena a v sudu s uhlím

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Literatura

Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější