Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Vývoj bojů: Co dělají Biden a Putin, aby se válka na Ukrajině nezměnila na světovou

Foto: britská vláda a kremlin.ru
Foto: britská vláda a kremlin.ru
  • Informace o tom, že ruský generál vyhrožuje zničením Záporožské jaderné elektrárny, zřejmě není pravdivá. Nicméně i bez toho jsou aktivity okupačních sil nebezpečným hazardem.
  • Američané mají zřejmě „právo veta“ při výběru cílů, které chtějí Ukrajinci zasáhnout svými raketami.
  • Video dne ukažte českým fanouškům Putina, kteří rádi varují před muslimskou invazí: Noví rekruti ruské armády zakřičí Alláhu akbar a odletí bojovat proti slovanským Ukrajincům.

Přinášíme shrnutí situace na ukrajinském bojišti sestavené z informací různých ministerstev obrany a nezávislých analytiků.

Informace v tomto textu jsou shrnutím výsledků bojů z pondělí 8. srpna. Aktuální stav na některých místech již může být jiný.

Přehled potvrzených ztrát je na konci článku.

Jak Turci hrají na obě strany. Páteční návštěva tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana v Soči byla pro Vladimira Putina důležitá. Vůdce regionální mocnosti se za ním zastavil přímo v ruském letovisku, slíbil, že Turecko bude za ruský plyn platit částečně v rublech, a celkově avizoval „zcela jinou kapitolu“ ve vzájemných vztazích.

Jen několik dní po setkání Erdogana s Putinem se objevilo video, které jen potvrzuje to, co je o současné turecké vládě obecně známo: Že když má příležitost, hraje na obě strany. Ve videu se Ukrajinci pochlubili novými tureckými obrněnými vozidly BMC KİRPİ, která s největší pravděpodobností zařadili do výzbroje.

Takový vojenský obchod by nebyl možný bez souhlasu turecké vlády.

Podle ukrajinských kanálů, které záběry zveřejnily, by Ukrajinci mohli obdržet celkem až 150 těchto vozidel. Jedná se o zatím nepotvrzenou informaci, ale samotné video je autentické. Výskyt tureckých vozidel na ukrajinském území dokumentují také další videa.

Politické aspekty turecké hry na obě strany jsou v tomto případě zajímavější než ty vojenské. Vozidla BMC KİRPİ sice na rozdíl od amerických raketometů dlouhého doletu nepřinesou výraznější zvrat ve válce, ale aspoň mohou zachránit více životů ukrajinských vojáků.

Jedná se o vozidla kategorie MRAP, která mají odolnější podvozek i celkovou konstrukci umožňující posádce přežít i nájezd na minu. Západní armády začaly tato těžká vozidla pořizovat ve velkém množství, zejména po zkušenostech z Iráku a Afghánistánu, kde jim povstalci způsobili těžké ztráty nastražením výbušnin a útoky protitankovými ručními granátomety.

Ukrajinci mohou turecká vozidla kategorie MRAP používat k hlídkování, průzkumu nebo k bezpečné přepravě vojáků ve válečné zóně. Nejsou ale stavěna pro těžký boj. Pravděpodobně si proto nezískají stejnou slávu jako jiná turecká zbraň – drony Bayraktar, které pomohly Kyjevu zastavit ruskou ofenzivu v prvních dnech války.

Svět se bojí Záporožské jaderné elektrárny. Některá média převzala téměř poplašnou zprávu ruského generála Valerije Vasiljeva, který vyhrožuje, že buď území kolem Záporožské jaderné elektrárny zůstane ruské, nebo „tam bude spálená poušť“. Jako původní zdroj, který na údajné výhrůžky upozornil, citovala ukrajinskou národní společnost pro jadernou energii Enerhoatom.

Americký Institut pro studium války (ISW) ale následně napsal, že zpráva je pravděpodobně nepravdivá. Vasiljev sice skutečně velí okupačním jednotkám v Záporožské oblasti, ale neexistuje žádný důkaz, že by pronesl slova o spálené poušti. Zdrojem těchto zpráv byl pouze snímek obrazovky ze sociálních sítí, který údajně ukazuje generálovy výhrůžky, ale ten pravděpodobně nebyl autentický.

Jak ale píše ISW, tato dezinformace pouze odvádí pozornost od podstaty věci. A to, že Rusové využívají největší evropskou jadernou elektrárnu jako

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Ruská válka na Ukrajině

Vývoj bojů

Svět

V tomto okamžiku nejčtenější