Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Lék proti těžkému průběhu covidu i na dlouhodobé potíže? V zahraničí zkouší experimentální studie

Lékaři zatím nemají k dispozici léčbu postcovidového syndromu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
Lékaři zatím nemají k dispozici léčbu postcovidového syndromu. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Jen v Česku trpí dlouhodobými obtížemi po covidu odhadem více než 400 tisíc lidí. Lékaři pro ně ale stále nemají žádnou léčbu. V zahraničí začali pacientům s postcovidovým syndromem experimentálně podávat lék Paxlovid, antivirotikum určené pro prevenci těžkého průběhu covidu u rizikových případů.

Zatímco farmaceutické firmy dokázaly rychle vyvinout několik vakcín proti covidu i různé typy léčiv proti těžkému průběhu nemoci, léky na její dlouhodobé následky stále chybí. Někteří pacienti s takzvaným postcovidem mají v zahraničí v posledních měsících k dispozici experimentální léčbu.

Lékaři jim podávají Paxlovid – lék, který je původně určený pro preventivní použití u rizikových pacientů. Funguje tak, že zablokuje enzym, který virus potřebuje k rozmnožování, a tím sníží jeho schopnost se v těle dále množit. Na podobném principu jsou založena i jiná antivirotika. Paxlovid, který se užívá ve formě pilulek, je zatím nejúčinnější.

První výsledky experimentu

Jak by však tento lék mohl pomoci pacientům, kteří už covid nemají, ale trpí dlouhodobými následky onemocnění? Některé studie ukázaly, že koronavirus se může v těle držet i několik měsíců po odeznění nemoci.

Například

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Covid-19

Zdravotnictví

Česko

V tomto okamžiku nejčtenější